Kanelbullegrottor

Att jag älskar kanelbullehybrider är ingen hemlis och idag bjuder jag er på ytterligare en variant. Löjligt goda kanelbullegrottor. Alltså, mördeg med kanelbullegömma istället för syltgömma som i hallongrottor. Det hela började egentligen bara som ett roligt experiment som jag inte alls trodde skulle funka men tji fick jag för de här kanelbullekakorna blev drömgoda!

Receptet ger ca 20 stycken kanelbullegrottor men det beror såklart på hur stora eller små du gör dem. Mina vägde 25 g styck innan gräddning och fyllning.

Kakor:

4,5 dl vetemjöl

1 dl strösocker

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

200 g rumsvarmt, mjukt smör

Kanelbullefyllning:

50 g mjukt, rumstempererat smör

2 tsk malen kanel

0,5 dl strösocker

2 msk farinsocker (kan uteslutas)

pärlsocker att garnera med.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över och undervärme). Täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Börja med att göra fyllningen. Lägg alla ingredienser i en skål och rör om till en jämn, och tjock bredbar smet. Ställ åt sidan.
  3. Lägg alla torra ingredienser i en bunke och blanda ihop.
  4. Tärna smöret och ha i det i bunken. Arbeta ihop bara precis till det blir en deg. Det är viktigt att smöret verkligen är mjukt och rumstempererat, annars kommer degen att bli smulig.
  5. Dela degen i 20 lika stora delar och rulla dem till jämna bollar.
  6. Lägg varje boll på plåten, med ordentligt med mellanrum. Kakorna smälter ut i ugnen och behöver därför generöst med plats mellan varandra.
  7. Gör en grop i mitten på varje boll. Fyll varje grop med kanelbullefyllning, dekorera med pärlsocker och grädda kanelbullegrottorna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
  8. Låt kakorna svalna på plåten innan du serverar eller förvarar i en lufttät burk.

TIPS!

  • Gör dina kanelbullegrottor glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 4 dl glutenfri mjölmix och 1 dl majsstärkelse.
  • Kanelbullegrottorna gör du enkelt veganska/mjölkfria genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.
Läs om vår kommentarspolicy