Morotsrulltårta

Morotsrulltårta är inte bara ett av de mest önskade bakverken från er utan också min mans mest önskade bakverk. Jag har inte förstått hype:en kring morotsrulltårta förrän jag testade att baka den själv. Nu förstår jag. Den perfekta ration mellan kaka, frosting, kaka, frosting i varje tugga. Magisk. Och dessutom är den härligt saftig.

Den här morotsrulltårtan bakade jag i den vanliga stora plåten som hör till ugnen och ger en generös rulltårta på 10-12 generösa bitar.

Kaka:

2 stora morötter (det ska ge totalt 3 dl fint rivna morötter)

0,5 dl farinsocker

1 tsk malen ingefära

1 tsk malen kardemumma

2 tsk malen kanel

3 ägg

3 dl strösocker

2 msk neutral olja (raps-, mat- eller solrosolja)

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

Fyllning:

300 g kylskåpskall färskost

1 dl kylskåpskall vispgrädde

1 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Skala och riv morötterna fint. Blanda ihop de rivna morötterna med farinsocker och kryddor i en skål. Ställ åt sidan.
  3. I en annan bunke vispar du upp ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Tillsätt morotsrivsblandningen med oljan och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  4. Sikta ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i bunken och vänd ihop till en jämn smet med slickepott.
  5. Häll upp smeten på plåten och bre ut den i ett jämnt lager över hela bakplåtspappret. Grädda kakan i mitten av ugnen i 10-15 minuter.
  6. Strö strösocker över ett nytt bakplåtspapper. Vänd kakan över bakplåtspappret. Pensla bakplåtspappret som kakan är fäst i med kallt vatten och dra försiktigt bort pappret. Låt kakan svalna helt och hållet innan du brer på frostingen.
  7. Vispa ihop färskost och vispgrädde riktigt krämigt med elvisp, ca 5 minuter. Sikta ner florsockret och vaniljsocker och vänd ihop till en jämn frosting.
  8. Bre frostingen över kakan och rulla ihop till en rulltårta. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.

TIPS!

  • Gör morotsrulltårtan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 2 dl glutenfri mjölmix och 1 dl potatismjöl.
Läs om vår kommentarspolicy