Vaniljhjärtan

Vaniljhjärtan är en klassisk kondiskaka som består av en spröd mördeg med vaniljkrämsgömma formad till ett hjärta. En ljuvlig kaka som bara smälter i munnen och som är vacker för ögat. Särskilt om man även gör vaniljkrämen själv. De är lite pyssliga att göra men det är så värt det för den här kakan är väldigt god.

För att göra klassiska vaniljhjärtan så behöver du hjärtformar och det här receptet ger 10-12 vaniljhjärtan (beroende på hur tjockt du kavlar degen). Har du inte formarna så kan du göra vaniljhjärtan i långpanna med DETTA recept.

Mördeg:

200 g kallt smör

4 dl vetemjöl

1 dl majsstärkelse

0,75 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

1 krm salt

ev. 1 tsk vatten och/eller 1 äggula om du inte gör degen i matberedare och du upplever att den inte riktigt går ihop bra men oftast hjälper det att bara fortsätta arbeta ihop den med händerna.

Vaniljkräm:

4 msk strösocker

2 äggulor

2 msk majsstärkelse

2 dl mjölk

0,5 tsk äkta vaniljpulver eller vaniljpasta

1 msk smör

Övrigt:

Smör att smörja formarna med

Florsockera att garnera med

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar vaniljhjärtan. Tryck tummen upp på videon om du tycker om den, lämna gärna en kommentar och prenumerera så missar du inga kommande videos.

Gör såhär:

  1. Börja med att göra mördegen. Lägg alla ingredienser till degen i en bunke eller matberedare. Arbeta ihop bara precis till det går ihop till en jämn deg. Plasta in degen och ställ i kylskåpet för att vila i 30 minuter.
  2. Under tiden kan du göra vaniljkrämen. Vispa ihop äggulor, strösocker och majsstärkelse i en bunke för hand.
  3. Häll upp mjölk och vanilj i en kastrull. Låt koka upp och ta sedan bort kastrullen från värmen.
  4. Häll ner ägg- och sockersmeten i kastrullen och rör om till en jämn smet. Värm upp på låg värme under konstant omrörning tills krämen tjocknat.
  5. Ta bort kastrullen från värmen och klicka ner smöret. Rör ihop till en jämn och blank vaniljkräm. Häll upp krämen i en skål eller burk av glas, täck med lock eller plastfolie och låt svalna i rumstemperatur.
  6. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme). Smörj formarna generöst med smör. Detta steg är superviktigt för att enkelt kunna få ut kakorna ur formarna.
  7. Kavla ut degen på ett mjölat bord med mjölad kavel till en 3-5 mm tjock platta. Skär plattan i lite större bitar än vad dina hjärtformar är. Klä formarna med degbitarna, tryck till ordentligt med tummarna så att degen verkligen fäster. Skär bort eventuell överflödig deg från kanterna.
  8. Spritsa eller klicka ut en klick kräm i varje form.
  9. Täck vaniljkrämen och den öppna delen av formen med lock av deg. Tryck till degen ordentligt runt kanterna. Skär bort överflödig deg med kniv.
  10. Ställ formarna på en plåt och grädda i nedre delen av ugnen i ca 15 min.

TIPS!

  • Gör glutenfria vaniljhjärtan genom att byta ut vetemjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix och 1 msk fiberhusk.
  • Gör veganska vaniljhjärtan genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och följa receptet för vegansk vaniljkräm nedan. Vill du även göra dem glutenfria så behöver du också se till så att den glutenfria mjölmixen du använder inte innehåller mjölk.

Vegansk vaniljkräm:

1 dl vatten

1 dl havre- eller sojamjölk (om du även vill göra den glutenfri är det viktigt att den mjölk du använder är glutenfri också)

1 dl vispbar havre- eller sojagrädde (om du även vill göra den glutenfri är det viktigt att den grädde du använder är glutenfri också)

2 msk strösocker

0,5 tsk vaniljpasta eller frön från 1 vaniljstång

3 msk majsstärkelse

2 msk mjölkfritt margarin

1 krm salt

Gör såhär:

Koka upp alla ingredienser förutom mjölkfritt margarin på medelvärme i en kastrull. Rör om hela tiden tills den tjocknar. Ta bort kastrullen från värmen och rör ner margarinet. Häll över krämen i en ren glasburk och låt svalna under lock i rumstemperatur.

Läs om vår kommentarspolicy