Tiramisupaj

Att göra en paj med den klassiska efterrätten tiramisus klassiska smaker och komponenter är en väldigt god idé i dubbel bemärkelse. Sprött pajskal gjort på savoiardikex, len chokladtryffel och mascarponekräm med generöst med kakao på toppen. En riktigt god paj, helt enkelt!

Receptet bakas (eller egentligen bakas den aldrig i ugn, men ni fattar ;)) i en rund pajform med avtagbara kanter med diameter på 20 cm, vilket ger en paj på 6-8 generösa bitar. Vill du baka den i en form med diameter på 23 cm så är det bara att dubbla receptet. Att baka i en springform med samma mått funkar lika bra.

Pajskal:

200 g savoiardikex

100 g smör

Chokladtryffel:

150 g mörk choklad, 70% kakaohalt

1,5 dl vispgrädde

2 tsk espressopulver (kan uteslutas men gör chokladsmaken mer framträdande)

Mascarponekräm:

2 äggulor

250 g mascarpone

1 nypa äkta vaniljpulver

1 äggvita

0,5 dl strösocker

kakao att pudra över

Gör såhär:

  1. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
  2. Mixa kexen till ett fint smul i en matberedare eller för hand. Viktigt är att du får så fint mixade kex som möjligt för ett stabilt pajskal.
  3. Blanda ihop kexsmulet med det smälta smöret till en formbar massa och tryck ut kexsmassan i formen. Låt stå i kylen för att stelna medan du gör chokladtryffeln.
  4. Grovhacka den mörka chokladen och lägg i en värmetålig skål.
  5. Häll upp grädden i en kastrull och värm upp precis tills den är påväg att börja koka. Ta bort kastrullen från värmen och häll den varma grädden på chokladen. Tillsätt espressopulver om du vill och låt stå i ca 5 minuter innan du försiktigt rör ihop det till en jämn chokladsmet.
  6. Häll upp chokladtryffelsmeten i pajskalet. Ställ tillbaka för att stelna i kylskåpet i minst 30 min innan du gör mascarponekrämen.
  7. Vispa äggulor, mascarpone och vaniljpulver till en jämn smet för hand med ballongvisp.
  8. Vispa äggvitan till ett vitt, fast skum med elvisp. Tillsätt strösockret, lite i taget, under fortsatt vispning tills du får en fast och blank smet.
  9. Vänd ner äggvitesmeten till äggulesmeten och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med hjälp av en slickepott.
  10. Spritsa eller bre ut mascarponekrämen på chokladtryffeln. Låt sedan pajen stå i kylskåpet för att sätta sig i minst 1 h. Kakaon pudrar du på pajen vid servering.

Läs om vår kommentarspolicy