Kladdkakecookies

Foto: Ulrika Pousette

Kladdkakecookies eller kladdkakekakor, alltså kladdkaka i runt kakformat som passar perfekt i handen och dessutom inte behöver stå en massa timmar i kylskåpet för att få rätt konsistens utan kan ätas nästan direkt. Perfekt segmjuka och massor av chokladsmak. Med flingsalt på toppen blir de här kakorna magiska!

Receptet ger 15 stora kladdkakekakor och det underlättar att ha en glasskopa för att klicka ut smeten men det funkar bra med en sked också. Om de flyter ut till ojämna cirklar så är det bara att rätta till formen på kakorna precis när de kommer ut ur ugnen och fortfarande är varma med hjälp av en sked, kniv eller glas. Bara putta till dem i rätt form.

Ingredienser:

200 g mörk choklad (minst 70% kakaohalt)

225 g smör

3,5 dl strösocker

2,25 dl brunt farinsocker strö

1 msk vaniljsocker

4 stora ägg

3,5 dl vetemjöl

1 dl kakao

1 krm salt

flingsalt att dekorera med

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck 2-3 plåtar (beroende på hur stora eller små plåtar du har men dessa cookies behöver generöst med plats på plåten för att flyta ut) med bakplåtspapper.
  2. Grovhacka den mörka chokladen och lägg tillsammans med smöret i en kastrull. Smält ihop till en jämn och blank smet på medelvärme. Ta bort kastrullen från värmen.
  3. Lägg resten av ingredienserna förutom flingsaltet i en bunke. Tillsätt chokladsmöret och rör ihop alltsammans bara precis tills det går ihop till en jämn och klumpfri smet.
  4. Ställ bunken i kylskåpet för att smeten ska stelna i minst 30 minuter.
  5. Klicka ut smeten på en plåt (varje klick eller skopa med glasskopa ska vara ca 4 cm i diameter och ca 4 cm höga). Använd med fördel glasskopa för att få så jämn fördelning av smeten som möjligt.
  6. Grädda en plåt i taget i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Fixa formen på kakorna medan de fortfarande är varma om de flutit ut till ojämna cirklar och låt sedan svalna helt och hållet på plåten innan servering eller förvaring. Garnera med flingsalt.

TIPS!

  • Vill du framhäva chokladsmaken ännu mer i dina kladdkakecookies? Tillsätt 2 tsk espressopulver i smeten. Detta tillför ingen kaffesmak utan framhäver bara chokladsmaken.
  • Gör kladdkakekakorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot ca 5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör kakorna mjölkfria genom att använda mjölkfri choklad (de flesta chokladsorter på 70% kakao är redan mjölkfria) och smöret mot mjölkfritt margarin.
  • Gör kakorna veganska och utan ägg genom att följa tipsen för mjölkfria kladdkakecookies och öka mängden mörk choklad med 50 g och ersätta äggen med 3 msk växtbaserad mjölk (havre-, soja- eller kokosmjölk).

Läs om vår kommentarspolicy