Frasig äppelpajpizza

Kikar du extra noga i mataffären just nu bland frukterna så kan du hitta både 2 och 3 sorters Svenska äpplen. Förutom klassisk äppelpaj och äppelkaka så är en riktigt god grej att baka med äpplen, äppelpajpizza! Den här godingen består av en frasig pizzabotten gjord på hemgjord smördeg, vaniljkräm, äpplen med kanel och socker, havresmul, vaniljglass och kolasås. Ja, ni ser ju sjäkva. Äppelpaj deluxe!

Du kan göra den här pizzan på färdigköpt smördeg och då behöver du totalt 600 g färdigköpt deg. Receptet ger 2 pizzor men vill du inte göra alla på en gång så kan du förvara både hälften av degen, hälften av vaniljkrämen och hälften av smulet väl inplastat i kyl eller frys.

Steg för steg-bilder på hur man gör egen smördeg från grunden.

Smördeg:

250 g kallt smör

4 dl vetemjöl

1 dl vatten

Vaniljkräm:

2,5 dl mjölk

0,5 äkta vaniljpulver, 0,5 tsk vaniljpasta eller 1 vaniljstång

0,75 dl strösocker

3 st äggulor från stora ägg

0,3 dl maizena

50 g mjukt smör

Äpplen & havresmul:

50 g mjukt, rumsvarmt smör

1 dl vetemjöl

0,5 dl havregryn

0,5 dl strösocker

1 msk ljus sirap

2 tsk vaniljsocker

2 äpplen

2 tsk malen kanel och 2 tsk strösocker att strö över kladdkakan

vaniljglass och kolasås till servering

Gör såhär:

  1. Börja med att göra smördegen genom att arbeta ihop mjöl, vatten och hälften av smöret (tärnat) till en deg. Antingen för hand eller i matberedare.
  2. Lägg degen på ett generöst mjölat bakbord och kavla ut degen till en kvadrat med måtten 35×35 cm. Hyvla eller skiva resten av smöret och lägg det på halva degplattan. Vik upp degen över smöret. Kavla eller tryck ut degen till en rektangel på ca 40×20 cm. Se till att inget smör tränger ut. Vik ihop degen i tre delar åt ena hållet och två delar åt andra hållet.
  3. Låt vila i kyl ca 15 min. Upprepa kavling och vikning ytterligare två-tre gånger. Låt vila i kyl i ytterligare 30 minuter innan du delar den på två, kavlar ut till pizzor, toppar med gottigheter och sedan gräddar. Viktigt att degen är inplastad när den står i kylen så att den inte torkar ut.
  4. Medan degen står i kylen kan du passa på att göra vaniljkräm. Lägg vanilj och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  5. Vispa strösocker, äggulor och maizena för hand i en bunke. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
  6. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en kall skål. Låt svalna i rumstemperatur täckt med plastfolie eller lock.
  7. För att göra havresmulet så lägger du smör, mjöl, havregryn, sirap, vaniljsocker och strösocker i en skål eller bunke. Nyp ihop till en smulig deg. Ställ åt sidan.
  8. Skölj, kärna ur och skiva äpplena.
  9. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  10. Dela degen så att du har två bitar. Kavla ut varje bit till en så cirkulär bit du bara kan. Degen ska vara ca 0,5 cm tjock. Lägg bottnarna på plåtar med bakplåtspapper. Nagga botten med en gaffel, bre ut vaniljkrämen på pizzorna. Toppa med skivade äpplen, strössla på socker och kanel och garnera slutligen med havresmul.
  11. Grädda en pizza i taget i mitten av ugnen i ca 12-15 minuter eller tills de fått en fin, gyllenbrun färg. Servera pizzorna direkt med vaniljglass och kolasås.
Läs om vår kommentarspolicy