Kolapaj med chokladfluff

Vad säger ni om jag säger: frasigt pajskal av mördeg, len vaniljkola, chokladfluff, kolaflarn och hallon? Resultatet blir iallafall den här ljuvliga kolapajen med chokladfluff. En riktig drömpaj som får vilken chokladälskare somhelst på fall.

Receptet bakas i en pajform med diameter på 23 cm och ger ca 10-12 generösa bitar. Vill du servera den på ett fint fat så är det bara att använda en pajform med avtagbara kanter.

Ingredienser (chokladfluff):

300 g mörk choklad

3 dl vispgrädde

Ingredienser (pajskal):

125 g rumstempererat smör

3 dl vetemjöl + 1-2 dl till utkavling

1 dl florsocker

1 ägg

ev 1 msk vatten

Ingredienser (vaniljkola):

150 g smör

2 dl strösocker

0,5 dl ljus sirap

3 dl vispgrädde

2 tsk vaniljsocker

kolaflarn (scrolla ner längst ner i receptet för att se hur man gör dem), guldflingor och hallon att dekorera med (tina frysta svenska hallon när hallon inte är i säsong).

Gör såhär:

  1. Börja med att göra chokladfluffet genom att försiktigt smälta ihop grovhackad choklad eller chokladknappar tillsammans med vispgrädde i en kastrull på låg värme. Häll upp smeten i en rymlig skål av glas eller metall och låt svalna i kylskåpet i minst 4 h.
  2. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  3. Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och ägg bara precis tills det går ihop till en deg (gärna i matberedare men för hand går bra). Tillsätt vatten om den inte går ihop.
  4. Mjöla din arbetsyta rikligt med mjöl, så även själva degen och kavla ut degen till ca 0,5 cm tjock. Täck pajformen med degen och tryck till så att den fäster i alla hörn. Skär bort överflödig deg och ställ pajformen i kylskåpet i ca 30 minuter.
  5. Nagga botten på pajskalet med en gaffel och tryck fast aluminiumfolie längs med kanterna. Grädda pajskalet i mitten av ugnen i ca 15 minuter tills den inte är glansig längre. Ta bort aluminiumfoliet och grädda det i ytterligare 15 minuter. Låt pajskalet svalna ordentligt innan du fyller det med kola.
  6. Blanda alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme i 30-45 minuter eller tills den når 123 grader. Rör om försiktigt då och då. Häll upp kolan i pajskalet och ställ i kylskåpet för att stelna i minst 2h innan du toppar med chokladfluff.
  7. Vispa upp chokladfluffet med elvisp på medelhastighet. Spritsa ut på pajen och dekorera med kolaflarn, guldflingor och hallon. Servera direkt eller förvara i kylskåpet!

KOLAFLARN

Kolaflarn är superenkla att göra. Det enda du behöver ä någon form av hård karamell (jag använder cream candies från Wherther’s original). Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper. Fördela karamellerna med mycket mellanrum mellan varandra på plåten. Grädda i mitten av ugnen i 6-10 minuter (mina var perfekta vid 6 minuter. De är bubbliga och gyllenbruna när de är redo. Låt svalna helt och håller på plåten. Du kan antingen dekorera med dem som de är runda eller göra som jag gjort på denna paj, bryta dem i bitar.

TIPS!

  • Gör pajen glutenfri genom att byta ut vetemjölet i pajskalet mot ca 5 dl glutenfri mjölmix men samma mängd glutenfri mjölmix till utkavlingen.
  • Gör pajen vegansk genom att använda mörk vegansk choklad till fluffet, växtbaserad vispgrädde till fluffet och kolan istället för vanlig vispgrädde, mjölkfritt margarin till pajskalet och kolan istället för smör och ägget i pajskalet mot 2 msk vatten. Kolaflarn går inte att göra veganska med Wherther’s karameller.
Paj
Läs om vår kommentarspolicy