Kolakladdkaka

En kladdkaka med kolasmak? Jajamensan det är fullt möjligt och orimligt gott. Kladdig kladdkaka som smakar kola och med lite salt i smeten blir det allt annat än för sött. Bara en genomgod kladdkaka extra allt.

Kolakladdkakan bakas i en rund springform med diameter på 23 cm, vilket ger 10-12 generösa bitar. Till den här godingen serverar jag kolasås, vispgrädde och hallon. Så gott!

Ingredienser (kolakladdkaka):

225 g smör

2 dl strösocker

1,5 dl farinsocker

0,5 tsk salt

1 burk karamelliserad mjölk/dulce de leche à 397 g

2,5 dl vetemjöl

3 ägg

kolasås, vispad grädde och hallon att servera till kolakladdkakan

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret på medelvärme i en kastrull.
  3. Ha i alla ingredienserna till kladdkakan i en bunke, inklusive smöret och rör ihop med balongvisp försiktigt bara precis till det går ihop till en jämn smet.
  4. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten fortfarande är vobblig.
  5. Låt kladdkakan svalna och stelna i kyl i minst 4h, helst över natten innan du serverar den med vispgrädde, kolasås och hallon.

TIPS!

  • Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 3,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör kladdkakan utan ägg genom att byta ut äggen mot 0,75 dl växtbaserad mjölk (soja-, kokos- eller havremjölk).
  • Gör kladdkakan mjölkfri genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin och karamelliserade mjölken mot karamelliserad kokosmjölk samt servera växtbaserad vispgrädde och kolasås till kladdkakan. Vill du dessutom göra den glutenfri är det viktigt att den glutenfria mjölmix du använder inte innehåller mjölkprotein.
Läs om vår kommentarspolicy