Kokostårta med lime & vit choklad

Inlägget är i annonssamarbete med Kökets favoriter.

Efter en period med mycket jobb och deadlines utanför bloggen så är jag så glad över att vara tillbaka. Har haft två heldagar i köket där jag bakat och fotat en massa nya recept som jag bara längtar efter att få dela med er. Först ut är den här kokostårtan med lime och vit choklad. Tårtan har jag gjort i en silikonform för stiligast resultat. Den silikonformen jag använt är DENNA och funkar perfekt för att bara baka en vanlig kladdkaka eller sockerkaka i eller om man vill göra en snygg moussetårta. Just nu kan jag dessutom dela med mig av en rabattkod som ger er hela 15% rabatt på silikonformar hos Kökets favoriter. Ange kod CAMBAKA i kassan för att ta del av erbjudandet som gäller till 31/12 på alla silikonformar från Silikonmart.

Segmjuk kokosbotten med kolasmak, krämig limefyllning och syrlig vit chokladmousse som jag dekorerat med skivade citrusfrukter. Hur festligt? Ni bara måste testa denna härliga tårta. Precis som alla mina recept så görs denna tårta utan gelatin.

Den här glutenfria nyårstårtan bakas i en rund form med diameter på 24 cm. Jag bakade min som sagt i denna silikonform men en vanlig springform fodrad med bakplåtspapper funkar såklart också. Receptet ger 10-12 bitar.

Ingredienser (kokosbotten):

25 g smör

1 ägg

1 dl strösocker

0,25 dl farinsocker

2,5 dl kokosflingor (100 g)

Ingredienser (limefyllning):

5 äggulor

1 burk sötad kondenserad mjölk

saft och fint rivet skal från 3 lime

Ingredienser (cheesecakemousse med vit choklad):

150 g vit choklad

2 dl vispgrädde

600 g färskost

1 dl strösocker

fint rivet skal från 1 citron

Ingredienser (dekoration):

1 citron

1 lime

1 clementin

färsk mynta och frystorkade hallon

Gör såhär:

  1. Fodra din springform (diameter 24 cm) med bakplåtspapper om du inte använder silikonform. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Börja med att göra botten. Smält smöret i en kastrull.
  3. Vispa ägg, strösocker och farinsocker pösigt med elvisp i en bunke.
  4. Tillsätt smält smör och kokosflingor till äggvispet. Vänd försiktigt ihop med slickepott till en jämn smet.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Under tiden gör du limefyllningen.
  6. Rör ihop alla ingredienser till fyllningen i en bunke med ballongvisp. Häll fyllningen på kokosbotten direkt när den kommer från ugnen och grädda i mitten av ugnen i 10 min på 150 grader (över- och undervärme). Låt svalna helt och hållet innan du går på med moussen.
  7. Grovhacka den vita chokladen och lägg i en värmetålig skål. Smält i microvågsugn eller över ett vattenbad. Låt svalna.
  8. Ta fram två rena bunkar. I den ena vispar du upp grädden till mjuka toppar och i den andra vispar du ihop färskost och strösocker. Tillsätt den smälta vita chokladen i bunken med färskost och vispa till en krämig smet med elvisp.
  9. Sleva över vispgrädden i bunken med färskost och vänd försiktigt ihop till en jämn och fluffig smet med slickepott.
  10. Häll över moussen på kokosbotten med limefyllningen och se till att smeten är så tätt packad som möjligt så att du får ett jämnt och fint resultat. Jag brukar dra med en palett försiktigt, fram och tillbaka över moussen för att se till att den tar sig in i alla skrymslen och vrår utan att det blir luftbubblor.
  11. Plasta försiktigt över mousseytan och låt tårtan stå i frysen i minst 6h innan du tar ut den ut silikonformen eller springformen och låter den tina på ett serveringsfat i kylen.
  12. Dekorera och servera direkt!
Läs om vår kommentarspolicy