Pekannötkolabullar

Jag vet inte hur länge sen det var nu, som ni önskade riktigt dekadenta pekannötkolabullar, precis som de man köper på café. Jag har provat mig fram för den godaste och lyxigaste bullen med pekannötter och kola och tror allt att jag äntligen lyckades. Den här bullen är inget för en fegis. Själva bullen fullkomligt smälter i munnen och är fylld med både mandelmassa och bitar av pekannöter för lite härligt tuggmotstånd i allt det gojsiga och saftiga.

Jag har provat att både ha kolasåsen på innan och efter gräddning och bestämde mig tillslut för att ha på den efter. Med en riktigt god salt kolasås som görs på ynka 3 ingredienser. Hur bra?

Receptet ger ca 30 stora bullar.

Ingredienser (fyllning)

150 g pekannötter

150 g rumsvarmt smör

150 g mandelmassa

1 dl farinsocker

1 dl strösocker

5 msk kanel

Ingredienser (vetedeg):

50 g jäst

500 g mjölk (5 dl)

1 msk malen kanel

250 g smör

200 g strösocker (2 dl)

1 kg vetemjöl (16,5 dl)

1 tsk salt

1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling

pärlsocker till garnering

Ingredienser (sockerlag):

2 dl strösocker

1 dl vatten

Ingredienser ( salt kolasås):

2 dl brunt farinsocker

2 dl vispgrädde

0,5 tsk salt

pekannötter att dekorera med

Gör såhär:

  1. Finhacka pekannötterna och blanda ihop det med alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet i en skål. Själva smeten blir ganska torr men det är helt i sin ordning.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i kanel, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel med måtten 50×30 cm.
  6. Bre ut ett generöst lager fyllning över hela rektangeln och rulla ihop längs med långsidan.
  7. Skär upp rullen i ca 1 cm tjocka skivor.
  8. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, täck med en bakduk och låt jäsa i 1-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  9. Sätt ugnen på 200 grader.
  10. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
  11. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen. Medan bullarna svalnar gör du kolasåsen.
  12. Koka ihop alla ingredienser till kolasåsen i en kastrull. Såsen ska aktivt koka i 3-5 minuter eller tills allt socker smält ihop med vispgrädden.
  13. Häll upp den varma såsen i en skål eller glasburk och ställ i kylskåpet för att svalna och tjockna.
  14. Bre ut kolasåsen i ett tunt lager på varje bulle (ca 2 tsk sås per bulle). Garnera med pekannötter och servera. Bre bara på sås på de bullar du ska servera. De du vill vänta med kan du plasta in/frysa in. Såsen står sig länge i kylen i lufttät burk.

TIPS!

  • Gör bullarna glutenfria genom att utgå från DETTA recept på glutenfria kanelbullar.

Läs om vår kommentarspolicy