Mjuk pepparkaka med cream cheese frosting och lingon

Mjuk pepparkaka är så himla gott! Egentligen tycker jag att alla mjuka kakor med kryddor i sig är riktigt goda. Stinget från kryddorna piggar verkligen upp smaklökarna. Och även fast jag älskar den klassiska mjuka pepparkakan så är det ju väldigt trevligt att toppa den med en cream cheese frosting och syrliga lingon.

Receptet bakas i en rektangulär form med måtten 20×27 cm eller en rund form med måtten 23 cm. Detta motsvarar ca 10-12 generösa bitar.

Ingredienser (mjuk pepparkaka):

3 ägg

2 dl strösocker

1 dl brunt farinsocker

75 g smör

2 tsk vaniljsocker

3 tsk malen kanel

1 tsk malen kryddnejlika

1,5 tsk malen kardemumma

1 tsk malen ingefära

1 dl mjölk

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Ingredienser (cream cheese frosting):

300 g färskost

100 mjukt, rumstempererat smör

2 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

ca 0,5 dl frysta och tinade lingon och färsk mynta att dekorera med

I videon ovan visar jag steg för steg hur man bakar den här mjuka pepparkakan med cream cheese frosting och lingon.

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Fodra din rektangulära form med bakplåtspapper (alternativt smörj rikligt med smör).
  2. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp. Tillsätt farinsockret och rör försiktigt ihop det med ägg- och strösockervispet med slickepott.
  3. Smält smöret i en kastrull. Rör ner kryddorna och mjölken. Häll ner kryddmjölksblandningen i bunken och rör om försiktigt.
  4. Tillsätt vetemjöl och bakpulver. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott. Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter eller tills att den helt enkelt är genomgräddad.
  5. När kakan har gräddats och svalnat är det dags att göra frostingen.
  6. Vispa färskost och smör krämigt med elvsip. Sikta ner florsocker och vaniljsocker och vänd försiktigt ihop till en tjock och jämn frosting med slickepott. Är du för hårdhänt här så kommer du att få en lös frosting. Så vänd varsamt ihop till en jämn frosting.
  7. Skär bort eventuella ojämnheter på kakan (strunta i detta steg om du gör kakan utan frosting). Spritsa frostingen på kakan. Dekorera med mynta och lingon.
  8. Gör du kakan utan frosting så förvarar du den i en påse eller lufttät burk i rumstemperatur. Annars förvarar du den övertäckt med lock eller liknande i kylen.

TIPS!

  • Har du färdig pepparkakskrydda hemma så ersätter du kryddorna i receptet med lika mycket pepparkakskrydda som det är kryddor i receptet.
  • Gör kakan glutenfri genom att byta ut mjölet mot glutenfri mjölmix rakt av.
  • Gör kakan utan ägg genom att byta ut äggen mot kikärtsspad från en konservburk blötlagda kikärtor.
  • Gör kakan mjölkfri genom att byta ut smör mot mjölkfritt margarin, mjölk mot soja-, havre- eller kokosmjölk och färskost mot oatly på mackan.
  • Använd de två tipsen ovan för att göra kakan helt vegansk
Läs om vår kommentarspolicy