Pepparkakssnittar med kola & choklad

Låt mig presentera vinterns mumsigaste kolasnittar. Det här är alltså kolasnittar med smak av pepparkaka som är fullproppad med massa god choklad och kolor. Hur gott låter inte det?! Kakan är inspirerad av mitt favoritfika som barn under vintern: två pepparkakor med choklad mellan sig. För choklad och pepparkaka blir så gott tillsammans.

Själva snittkakan är härligt segmuk, chokladbitarna ger mumsigt tuggmotstånd och kolan blir både seg och knäckig. Receptet ger 2 längder med 10-12 kakor vardera.

Ingredienser:

100 g mjukt smör

1 dl strösocker

2 msk ljus sirap

2 tsk vaniljsocker

2 tsk mald kanel

0,5 tsk mald ingefära

0,5 tsk mald kardemumma

2 krm mald kryddnejlika

2,25 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

128 g (1 påse) Wherther’s original soft caramels

100 g mörk choklad

flingsalt att garnera med

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Vispa ihop smör, strösocker, sirap, vaniljsocker och kryddor till en krämig smet.
  3. Ha sedan i vetemjöl och bakpulver. Arbeta ihop bara precis tills det blir en deg.
  4. Grovhacka chokladen och dela varje kola i 3 delar. Arbeta in alltsammans i degen tills det fördelats jämnt.
  5. Rulla degen till två längder, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta lätt till längderna med en gaffel.
  6. Grädda kolasnittarna  i mitten av ugnen i ca 2o minuter.
  7. Låt dem svalna lite innan du skär dem på snedden i 12 bitar och garnerar med flingsalt.

TIPS!

  • Gör pepparkakssnittarna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 3 dl glutenfri mjölmix och 2 tsk pofiber.
Läs om vår kommentarspolicy