Saffransbudapest med hallongrädde

Vad säger ni om jag säger budapestrulle med saffran och hallongrädde? Nötig maräng med smak av saffran och syrlig hallongrädde inrullat i varandra och toppad med vit choklad. En riktigt rulltårtsdröm.

Receptet ger en budapeststubbe med saffranssmak som du kan dela i 8-10 bitar. En perfekt bakelse att servera såhär i vintermörkret som dessutom är glutenfri.

Ingredienser:

70 g hasselnötter (sötmandel går också bra)

3 stora äggvitor

1 dl strösocker (till äggvispen)

1 g saffran

saft från 1/2 citron

0,5 dl maizena

1 dl strösocker (till hasselnötterna)

3 dl vispgrädde

150 g frysta & tinade Svenska, ekologiska hallon

50 g vit choklad

1 krm matolja

frystorkat hallon- eller lingonpulver att dekorera med

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg nötterna på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen i ca 10 minuter. Lägg över nötterna på en ren kökshandduk och gnugga bort skalet på nötterna med handduken.
  3. Mixa nötterna till ett fint smul och blanda ihop med maizena och 1 dl strösocker i en bunke. Ställ åt sidan.
  4. I en annan liten skål blandar du ihop saffran och citronsaft.
  5. Vispa äggvitorna till ett vitt, fast skum i en bunke av glas eller metall med elvisp. Tillsätt sedan strösockret, lite i taget, under fortsatt vispning tills du får en fast och glansig marängsmet utan sockerkristaller. Ha sedan i saffran med citron och vispa till en härligt gul smet.
  6. Tillsätt hasselnötsblandningen till marängen och vänd till en jämn smet med en slickepott.
  7. Täck en plåt med bakplåtspapper och lägg smeten i en spritspåse med rund tyll.
  8. Spritsa ut smeten i stänger längs med kortsidan tills smeten tar slut.
  9. Grädda nötmarängen i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter.
  10. Låt nötmarängen svalna helt och hållet innan du vänder den upp och ner på ett annat bakplåtspapper.
  11. Vispa grädden och bre den över marängem. Toppa med tinade hallon och rulla ihop.
  12. Ställ budapestrullen i kylskåpet medan du förbereder chokladglasyren.
  13. Grovhacka den vita chokladen och smält i microvågsugn i 30-sekunders intervaller. Rör om mellan varje uppvärmning och tillsätt sedan matoljan. Rör om till en jämn chokladglasyr och låt den svalna innan du dekorerar din budapestrulle med den.
  14. Avsluta med att garnera med mer frystorkat bärpulver.
  15. Serveras direkt eller förvaras i kylskåpet.
Läs om vår kommentarspolicy