Pepparkakscupcakes med kolasås & lingonfrosting

Jag har längtat efter att ta fram nya recept till bloggen! De senaste veckorna har mina barn avlöst varandra med att vara sjuka samtidigt som jag har haft deadlines på jobb utanför bloggen. Men nu äntligen får jag sätta igång med receptfabriken igen. Och först ut har vi en riktigt lyxig och julig cupcake i form av en pepparkakscupcake med kolasås och lingonfrosting. Smakerna dansar i munnen och gör en glas enda in i hjärtat.

Saftig pepparkaksmuffin, len kolasås med lite flingsalt och syrlig lingonfrosting. Ni bara måste prova att baka de här cupcakesen hemma i era egna kök. Låt er inte skrämmas bort av spritsningen. Det är enklare än vad man kan tro. Ta valfri tyll och spritsa som en kant längs med muffinsens kant. Det blir som en vägg eller skål för kolasåsen som rinner ut i en enda härlighet när man tar första tuggan.

Receptet bakas i en muffinsplåt med plats för 12 muffins.

Ingredienser (kolasås):

2,5 dl vispgrädde

2,5 dl strösocker

2,5 msk sirap

1 msk vaniljsocker

0,5 tsk salt

Ingredienser (pepparkaksmuffins):

100 g smör

2 tsk malen kanel

1 tsk malen kryddnejlika

1,5 tsk malen kardemumma

1 tsk malen ingefära

1,5 dl mjölk

2 ägg

2,5 dl strösocker

2 tsk bakpulver

3,5 dl vetemjöl

Ingredienser (lingonfrosting):

600 g kylskåpskall färskost

2 dl kylskåpskall vispgrädde

0,5-1 dl lingonpulver (justera efter egen smak)

2 dl florsocker

färsk mynta och flingsalt att dekorera med

Gör såhär:

  1. Börja med att göra kolasåsen. Häll alla ingredienserna till kolasåsen i en kastrull och låt koka i ca 15-20 minuter. När kolan nåt 107-110 grader är den klar. Saknar du termometer kan du göra ett kulprov, om såsen tjocknar i kallt vatten så är den redo att hällas upp i en lufttät glasburk för att svalna i kylskåpet.
  2. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  3. Smält smöret till pepparkaksmuffins på medelvärme i en kastrull. Blanda ner kryddorna och mjölken. Ställ åt sidan.
  4. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt i en bunke med elvisp. Tillsätt den kryddiga smörmjölken och rör försiktigt till en jämn smet med slickepott.
  5. Sikta ner bakpulver och vetemjöl. Vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  6. Fördela muffinsformar i en muffinsplåt och fyll varje form med 2/3 smet.
  7. Grädda muffinsen i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills att de är helt genomgräddade. Låt svalna.
  8. Frostingen gör du enkelt genom att vispa ihop grädde och färskost riktigt krämigt med elvisp. Tillsätt lingonpulver och vispa lite till. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och tjock frosting med slickepott.
  9. Gör en grop i varje muffins och fyll med kolasås. Spritsa en kant längs med kanten på varje muffins och fyll hålet med med kolasås. Dekorera med färsk mynta och flingsalt. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.

TIPS!

  • Gör glutenfria pepparkaksmuffins genom att tillsätta 1 tsk fiberhusk och byta ut vetemjölet mot rismjöl eller glutenfri mjölmix.
Läs om vår kommentarspolicy