Morotskaka med saffran

Morotskaka gör sig bäst med mycket kryddor tycker jag. Kanel, kardemumma och ingefära är de jag brukar köra på men den här gången hade jag även i saffran! Oj, så gott det blev. Tillvägagångssättet blir lite annorlunda än när man brukar göra morotskaka för att verkligen få ut all härlig saffranssmak men annars är det inga konstigheter.

Receptet bakas i en rektangulär form med måtten 20×30 cm och ger 8 generösa bitar.

Ingredienser (morotskaka med saffran):

3 medelstora morötter

1,5 dl farinsocker

saft från 1/2 citron

1 g saffran

3 dl strösocker

3 ägg

4,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker

1,5 tsk malen kanel

0,5 tsk malen kardemumma

0,5 tsk malen ingefära

2,5 dl neutral olja

Ingredienser (frosting):

150 g rumstempererat smör

300 färskost

1,5 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

dekorera med limezest

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Skala och riv morötterna fint. Blanda ihop med farinsocker i en skål.
  3. I en mindre skål blandar du ihop citronsaft och saffran.
  4. Vispa ägg och socker riktigt länge tills det blir vitt och pösigt med elvisp i en annan bunke.
  5. Tillsätt rivna morötter och saffranssmeten till ägg- och strösocker smeten. Rör försiktigt ihop med en slickepott till en jämn smet.
  6. I en annan skål blandar du vetemjöl, bakpulver, kanel, kardemumma, ingefärasalt och vaniljpulver. Sikta ner det i ägg blandningen och blanda försiktigt till en jämn smet.
  7. Ha till sist i oljan och rör försiktigt till en jämn smet.
  8. Täck din form med bakplåtspapper.
  9. Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
  10. Låt kakan svalna helt innan du har på frostingen.
  11. Vispa ihop smör och färskost krämigt med elvisp i en bunke. Sikta ner florsocker och vaniljsocker. Vänd ihop till en jämn frosting med slickepott.
  12. Spritsa ut frostingen på kakan. Dekorera med limezest.

TIPS!

  • Gör morotskakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 2 tsk fiberhusk och 5 dl glutenfri mjölmix.
Läs om vår kommentarspolicy