Non stop-tårta

Här om veckan la jag upp en bild på den här non stop-tårtan på min instagram @camillahamid och frågade er vad ni skulle fyllt den med för fyllning. Där och då var den fylld med samma frosting som jag täcks den med innan jag gick på med non stop men det var defintivt inte det slutgiltiga receptet. 164 kommentarer senare beslutade jag mig för att tillslut fyllda den här non stop-tårtan med passionsfruktscurd och hallonmousse i saftiga chokladbottnar. En riktigt kalastårta helt enkelt där de syrliga fyllningarna väger upp för den söta utsidan.

Receptet bakas i en springform med diameter på 20 cm, vilket ger 6-8 generösa bitar. Vill du baka receptet i en form med diameter på 23 cm, är det bara att ta alla ingredienser x1,5.

Ingredienser (passionsfruktscurd):

5 äggulor från stora ägg

2 hela stora ägg

saft & skal från 3 citroner

insidan från 3 passionsfrukter

1 dl strösocker

50 g kallt smör

Ingredienser (hallonmousse): 

225 g frysta hallon

1 dl vatten

saft från 1 citron

0,5 tsk agar agar pulver

1 dl strösocker

3 dl vispgrädde

Ingredienser (saftig chokladbotten):

75 g smör

1 tsk vaniljsocker

1 dl vatten

1,5 dl mjölk

1 ägg

3 dl vetemjöl

1 dl kakao

1 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

2,5 dl strösocker

Ingredienser (chokladfrosting):

150 g mjukt, rumsvarmt smör

300 g färskost

200 g mörk choklad

2 dl florsocker

2 påsar non stop mjölkchoklad Christmas à 225 g att dekorera tårtan med

Gör såhär:

  1. Börja med passionsfruktscurden. Lägg äggulor, ägg, rivet citronskal, citronsaft, innehållet i passionsfrukterna och strösocker i en värmetålig skål eller bunke. Snabbast och enklast är att använda en bunke i metall då den leder värme mycket bättre än en skål i glas.
  2. Häll upp ca 1 dl vatten i en kastrull. Låt vattnet sjuda på medelvärme med bunken ställd på kastrullens öppning. Det är viktigt att vattnet sjuder och inte kokar för att det ska bli en härlig kräm och inte äggröra av äggen. Rör om hela tiden, ca 5 minuter, tills krämen tjocknat och fått samma konsistens som en bearnaisesås.
  3. Ta bort bunken från värmen. Skär smöret i bitar och rör ner det i den varma passionsfruktscurden tills den smält helt. Smöret gör både så att passionsfruktscurden svalnar snabbt, bryter av syrligheten på ett bra sätt och ger curden en riktigt fin blank finish.
  4. Häll upp curden i en lufttät burk och låt svalna innan du har på locket och ställer i kylskåpet för att svalna helt och hållet, minst 1 timme.
  5. Under tiden kan du göra hallonmoussen. Koka upp frysta hallon, vatten och citronsaft i en kastrull tills bären löst upp sig helt. Sila hallonmoset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar och strösocker. Låt koka under omrörning, ca 3-4 minuter.
  6. Häll över i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård.
  7. Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner bärmoset utan att det skär sig. Tillsätt bärmoset och vispa lite till. Fyll din tårtbotten med moussen och låt stelna i kylskåpet i minst 1h.
  8. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  9. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vaniljsocker, vatten, mjölk och ägg till smöret och rör om.
  10. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och strösocker, och sikta ner i smörblandningen.
  11. Vänd försiktigt ihop till en slät smet.
  12. Fodra din form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  13. Grädda din chokladtårtbotten i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter eller tills den är helt genomgräddad.
  14. Låt den svalna helt och hållet innan du delar den i tre delar.
  15. Frostingen gör du enkelt genom att grovhacka den mörka chokladen och smälta den över ett vattenbad. Låt svalna.
  16. Vispa ihop färskost och smör krämigt. Tillsätt chokladen och vispa lite till.
  17. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och formfast frosting. Är du för hårdhänt i detta steg så kommer frostingen att bli lös.
  18. Spackla din tårta med frostingen. Täck tårtan sedan i non stop medan frostingen fortfarande är mjuk.
  19. Låt tårtan stå i kylen någon timme innan servering.

TIPS!

  • Gör tårtan glutenfri genom att byta ut mjölet mot 4,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör tårtan äggfri genom att ersätta ägget i chokaldbotten med 2-3 msk vatten och i curden med 1 dl majsstärkelse.
  • Tårtbotten gör du enkelt mjölkfri genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, mjölken och grädden mot växtbaserad mjölk & grädde och chokladen mot vegansk choklad. Färskosten finns det växtbaserade alternativ till också som t. ex Oatlys På mackan. Däremot känner jag INTE till något mjölkfritt alternativ till Non Stop.
Läs om vår kommentarspolicy