Red velvet cookies

Insnöandet på red velvet fortsätter och jag lovar er att jag har flera härliga red velvet-recept på gång. Idag bjuder jag på red velvet cookies. Segmjuka chocolate chip cookies med mjölkchoklad, flingsalt och en drömmig insida av cheesecakefyllning. Röda såklart!

Receptet ger 12 stora cookies eller 18 medelstora red velvet chocolate chip cookies.

Ingredienser (deg):

200 g mjukt, rumsvarmt smör

0,5 dl strösocker

1,75 dl farinsocker eller ljust muscovadosocker

1 msk röd pastafärg

1,5 msk kakao

1 rumstempererat ägg

3,5 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

2 tsk maizena

150 g mjölkchoklad (knappar eller grovt hackade)

Ingredienser (cheesecakefyllning):

300 g färskost

1 ägg

0,5 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

50-100 g mjölkchoklad samt flingsalt att dekorera med

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Vispa smör, strösocker och farinsocker riktigt krämigt med elvisp.
  3. Blanda ihop kakao och pastafärg i en liten skål och vispa ner det i smörsockret med elvisp tills hela smeten färgats röd. Tillsätt ägget och vispa lite till.
  4. Sikta ner vetemjöl, bikarbonat, bakpulver, salt, vaniljsocker och maizena. Arbeta försiktigt ihop bara precis tills den går ihop till en deg. Tillsätt chokladen och arbeta in den tills den fördelat sig jämnt i degen.
  5. Ta fram en ny bunke och vispa ihop färskost och ägg för hand. Tillsätt strösocker och vaniljsocker och vispa lite till.
  6. Dela degen i lika många delar som du vill ha kakor. Platta till varje del i handen, ha i en klick färskost och vik över kanterna. Rulla ihop till en boll och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Kakorna flyter ut ordentligt så ha generöst med avstånd mellan kakorna på plåten. Använd helst två plåtar.
  7. Ställ plåtarna i kylen i minst 30 minuter (lägg kakbollarna på brickor täckta i bakplåtspapper om inte plåtarna får plats i kylen).
  8. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 15 minuter, ha på mer choklad på kakorna medan de fortfarande är varma och låt kakorna svalna på plåten. Strössla på flingsalt när de svalnat.

TIPS!

  • Gör kakorna utan ägg genom att ersätta varje ägg med 2 msk vatten.
  • Kakorna gör du enkelt glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix och 2 tsk pofiber.
Läs om vår kommentarspolicy