Kladdkaka med riesenfluff, kolapopcorn & kolasås

På torsdag den 7/11 är det kladdkakans dag! Och det ska såklart firas med pompa och ståt. Bästa dagen på året för alla oss fikaentusiaster kräver den pampigaste kladdkakan av dem alla. Typ som den här kladdkakan med riesenfluff, kolapopcorn och kolasås. Ja, ni hör ju själva hur fantastisk den här kladdkakan är. Iallafall om ni precis som jag älskar just kola och choklad.

Utan att avslöja för mycket så är den här kladdkakan faktiskt en del av en rolig grej som dyker upp på @koket.se’s instagramkonto på torsdag. Håll utkik efter det, vettja!

Receptet bakas i en rund springform med diameter 23 cm, vilket ger 10-12 generösa bitar.

Ingredienser (kolasås):

2,5 dl vispgrädde

2,5 dl strösocker

2,5 msk sirap

0,5 tsk vaniljsocker

0,5 tsk salt

Ingredienser (riesenfluff):

1 påse Riesen chokladkola à 150 g

3 dl vispgrädde

Ingredienser (kladdkaka):

225 g smör

3,5 dl strösocker

2,25 dl brunt farinsocker strö

1 msk vaniljsocker

4 stora ägg

3,5 dl vetemjöl

1 dl kakao

1 krm salt

Ingredienser (karamellpopcorn):

0,5 påse saltade micropopcorn à 100 g

25 g smör

2 dl brunt farinsocker strö

1 dl ljus sirap

Gör såhär:

  1. Börja med att göra kolasåsen. Häll alla ingredienserna till kolasåsen i en kastrull och låt koka i ca 15-20 minuter. När kolan nåt 107-110 grader är den klar. Saknar du termometer kan du göra ett kulprov, om såsen tjocknar i kallt vatten så är den redo att hällas upp i en lufttät glasburk för att svalna i kylskåpet.
  2. Riesenfluffet gör du enkelt genom att på låg värme smälta ihop riesenkolor och vispgrädde i en kastrull under konstant omrörning. Häll upp fluffsmeten i en bunke av glas eller metall och låt svalna helt och hållet i kylen, minst 4 h men helst över natten, innan du vispar upp den.
  3. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  4. Smält smöret i en kastrull och låt svalna. Rör ihop smöret med resten av ingredienserna i en bunke bara precis tills att de går ihop till en jämn smet.
  5. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på springformen och häll upp smeten i den.
  6. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter. Den ska vara kladdig i mitten men inte för lös och färdig i kanterna.
  7. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet (minst 4h men helst över natten). Under tiden kan du göra dina kolapopcorn.
  8. Sätt ugnen på 125 grader (över- och undervärme).
  9. Täck en bakplåt med bakplåtspapper, poppa popcornen och lägg i en rymlig skål.
  10. Koka upp smör, farinsocker och sirap i en kastrull på medelvärme under konstant omrörning i ca 4 minuter, tills du fått en rinnig kolasmet. Låt svalna.
  11. Häll kolasåsen över popcornen och blanda väl så att alla popcorn täcks med kola. Fördela popcornen över bakplåten och se till att sära på dem så de inte klibbar ihop. Grädda i mitten av ugnen i ca 1 timme. Se till att röra om lite med en träslev eller liknande en gång i kvarten. Låt popcornen svalna helt innan du dekorerar din kladdkaka med dem.
  12. Vispa upp fluffet och spritsa ut det på din kladdkaka, toppa med popcorn och ringla över kolasås. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.

TIPS!

  • Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot ca 5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör kladdkakan utan ägg genom att byta ut äggen mot 2 dl mjölk.
Läs om vår kommentarspolicy