Lussebullemuffins med mandelmassa

Varje bullsort behöver sin muffin, så är det bara. Ibland blir man galet sugen på lussebullar men har varken tid eller ork för att sätta en deg, forma, jäsa och grädda. Då gör man en muffinvariant istället som smakar lika gott! Dessa lussebullemuffins är inte bara drömmigt goda de är också galet saftiga. Sådär så att de smälter i munnen.

Du måste inte ha mandelmassa i dem om du inte vill, gillar eller helt enkelt är allergisk. Då är det bara att hoppa över mandelmassan i receptet. Mandelmassan gör dem dock väldigt lyxiga och snäppet saftigare.

Receptet ger 12 muffins

Ingredienser:

150 g mjukt, rumstempererat smör

1 dl strösocker

2 ägg

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 g saffran

saften från 1/2 citron

250 g mandelmassa

1 dl russin

russin och mandelspån att dekorera med

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fördela muffinsformarna i en muffinsplåt.
  2. Vispa smör och strösocker riktigt krämigt med elvisp i en bunke. Tillsätt ett ägg i taget och vispa mellan varje ägg.
  3. Blanda ihop saffran och citronsaft i en liten skål. Ha i det i bunken med smör och sikta även ner vetemjöl och bakpulver. Vänd försiktigt ihop till en tjock och jämn smet med slickepott.
  4. Riv ner mandelmassan grovt och tillsätt russinen. Vänd ihop tills mandelmassa och russin fördelat sig jämn i smeten.
  5. Fördela smeten i muffinsformarna, toppa med mer russin och mandelspån.
  6. Grädda muffinsarna i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills de är helt genomgräddade och fått lite, lite färg.
  7. Låt svalna och servera direkt eller förvara i lufttät burk i rumstemperatur.

TIPS:

  • Det funkar utmärkt att bara utesluta mandelmassan om du inte gillar/inte har det hemma/är allergisk.
  • Gör muffinsarna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 3 dl glutenfri mjölmix.
Läs om vår kommentarspolicy