Kanelbullesockerkaka

Inlägget är i annonssamarbete med Kökets favoriter

Kanelbullens dag närmar sig med stormsteg och en av mina favoritsaker att baka som smakar kanelbulle är kanelbullesockerkaka. Det här är en supersaftig sockerkaka med rippel av kanelbullefyllning som smakar ljuvligt. Hela kakan smakar som mitten på en kanelbulle, där det alltid är mest fyllning och absolut godast. Kakan har jag bakat i en av mina många formar på Nordic Ware. Förutom att de är tillverkade i tungt materials om gör gräddningen jämn, en insida som kakan inte fastnar i så länge man smörjer, så är de så fantastiskt vackra. Just nu har Kökets favoriter en kampanj där du får hela -25% rabatt på alla formar från just Nordic Ware. Klicka HÄR för att ta del av erbjudandet! Gäller fram t om 1/10.

Formen jag bakade i denna gång heter Heritage och ger 10-12 bitar.

Ingredienser (sockerkaka):

100 g smör

1 dl mjölk

3 ägg

2 dl strösocker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

Ingredienser (fyllning):

0,5 dl strösocker

0,25 dl brunt farinsocker strö

2 tsk malen kanel

1 tsk malen kardemumma

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Smörj din form generöst med smör.
  2. Börja med att göra sockerkakssmeten. Smält smöret på medelvärme i en kastrull. Rör ner mjölken och ställ kastrullen åt sidan.
  3. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt med elvisp i en bunke. Tillsätt de torra ingredienserna och vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  4. Tillsätt smörmjölken och vänd försiktigt ihop till en jämn smet.
  5. Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen i en skål.
  6. Börja med att hälla 1/3 av sockerkakssmeten i formen. Strö på hälften av fyllningen på smeten, täck med ytterligare 1/3 smet, strö på resten av fyllningen och ha tillslut på resten av smeten.
  7. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter eller tills den är helt genomgräddad. Låt svalna innan du vänder upp kakan på ett galler eller fat.

TIPS!

  • Gör kakan glutenfri genom att byta ut mjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör kakan mjölkfri genom att byta ut smör och mjölk mot mjölfritt margarin och växtbaserad mjölk. Ha dock i åtanke att vissa glutenfria mjölmixer innehåller mjölkprotein om du även vill göra den glutenfri.
  • Gör kakan äggfri genom att byta ut äggen mot kikärtsspad från 1 paket blötlagda kikärtor.
Läs om vår kommentarspolicy