Jordnötskladdkaka

Det finns alltid en anledning att fira med en kladdkaka. Den här godingen blir härligt seg och består bland annat av jordnötssmör och bitar av salta och rostade jordnötter. Det blir en ljuvlig balans i smaken med det söta och kladdiga tillsammans med det salta, nötiga och härliga tuggmotståndet. Precis som en jordnötskladdkaka ska vara helt enkelt!

Och jag älskar ju att toppa mina kladdkakor med diverse gottis. En naken kladdkaka är inte mycket för världen men så fort man piffar till den lite så blir det genast ett tårtliknande eller bakelseliknande bakverk. Den här gången toppade jag med dulce de leche, ni vet sån som finns färdig på burk och grovhackade jordnötter. Både gott och snyggt!

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm, vilket ger 10-12 generösa bitar.

Ingredienser (jordnötskladdkaka):

200 g smör

3 dl strösocker

1,5 dl brunt farinsocker strö

2 tsk vaniljsocker

3 ägg

3 dl vetemjöl

1 dl jordnötssmör

1 dl rostade och saltade jordnötter

Ingredienser (dekoration/topping):

1/2 burk karamelliserad mjölk à 397 g

0,5 dl rostade och saltade jordnötter

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din form med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret på medelvärme i en kastrull.
  3. Ha i alla ingredienserna förutom jordnötterna i en bunke tillsammans med smöret och rör om bara precis tills det går ihop till en jämn smet med en ballongvisp.
  4. Grovhacka 1 dl jordnötter och rör försiktigt ner det i smeten.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 30 min. Låt kladdkakan svalna helt och hållet, minst 4h i kylen men helst över natten, innan du går på med topping och dekoration.
  6. Bre ut den karamelliserade mjölken på kladdkakan. Garnera med grovhackade jordnötter. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.

TIPS!

  • Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix.
Läs om vår kommentarspolicy