Kanelbullecroissant

Kan vi prata om att det snart är kanelbullens dag snart och att jag är mer laddad än någonsin?! Jag har ju redan bakat det mesta i kanelbulleväg och trodde att mina idéer var slut. Det finns ju nästan alltid en gräns för hur många olika varianter man kan göra men så kom denna goding till mig: kanelbullecroissant! Alltså kan det här få vara årets kanelbulle för den är MAGISK!! Detta är alltså kanelsnäckor gjorda på croissantdeg och vet ni vad det innebär? Jo, att det blir galet frasiga bullar, med massor med smör som bara smälter i munnen.

Vacker blev den också! Med alla lager av degen som blir när man viker mellan kavlingarna. Såhär fina bullar vill man nästan inte äta upp utan bara sitta och titta på.

Receptet ger ca 20 stycken kanelbullecroissanter!

Ingredienser (deg):

25 g jäst

3,5 dl kallt vatten

0,75 dl strösocker

2 tsk salt

11 dl vetemjöl

400 g rumstempererat smör

Ingredienser (fyllning):

200 g rumsvarmt smör

1,5 dl brunt farinsocker strö eller ljust muscovadosocker

0,5 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

5 msk malen kanel

1 ägg, 1 skvätt vatten och 1 nypa salt till pensling

pärlsocker att garnera med

Gör såhär:

  1. Smula jästen i en bunke till en hushållsassistent. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen lösts upp sig helt i vattnet.
  2. Ha sedan i strösocker och hälften av mjölet. Låt maskinen knåda i någon minut tills du fått en kladdig deg innan du tillsätter salt och resten av mjölet. Knåda på lägsta hastighet i ca 3-4 minuter, höj hastigheten lite grann och knåda i ytterligare 10 minuter.
  3. Mjöla ditt bord och forma degen till en rund form utan veck. Pudra på vetemjöl och täck degen med plastfolie. Låt vila i 10 minuter. Kavla sedan ut degen till en rektangel med måtten 30 x 40 cm. Lägg upp degrektangeln på något platt (bricka/plåt) som är täckt i bakplåtspapper och får plats i frysen och låt den stå i inplastad i frysen i 30 minuter.
  4. Lägg smöret mellan 2 bakplåtspapper. Banka och kavla med en brödkavel tills du får en smörplatta med ca måtten 20 x 20 cm. Ställ i kylskåpet för att kallna medan degen vilar i frysen.
  5. Lägg smörplattan på den utkavlade degen och vik degen över smöret. Se till att det inte finns några sprickor där smöret kan sippra ut. Kavla ut degen till en rektangel med måtten 20×60 cm. Vik in kortsidorna i ett fyrslag, dvs gör 4 vikningar, två från varje kortsida in mot mitten. Låt degen vila i kylskåpet, inplastad i ca 20 minuter.
  6. Kavla ut degen igen till en rektangel med måtten 20×60 cm. Nu ska du vika ett tre slag. Vik in varje kortsida mot mitten av rektangeln och vik sedan ihop degplattan på mitten. Plasta in degen och låt den stå i kylskåpet i 1h 20 min.
  7. Under tiden kan du förbereda fyllningen. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en krämig smet.
  8. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  9. Kavla ut degen till en rektangulär platta med måtten 30×40 cm. Bre ut fyllningen och rulla ihop rektangeln längs med långsidan. Skär degrullen i 20 bitar och fördela dem på 2 plåtar med bakplåtspapper. För att inte bullarna ska öppna sig vid gräddning så är det viktigt att du viker in ändarna under bullen så att tyngden från bullen gör att den håller formen.
  10. Vispa lätt ihop ägg, vatten och salt i ett glas och pensla dina bullar med det. Garnera med pärlsocker och grädda dina bullar i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg.
  11. Servera direkt eller förvara i lufttät burk i rumstemperatur.
Läs om vår kommentarspolicy