Drömkolabitar

Foto: Ulrika Pousette

Inlägget innehåller reklam för min bok “Baka utan ugn”

För första gången någonsin delar jag ett recept från min första bakbok “Baka utan ugn”. Och dessutom är det en av mina favvisar. Hur bjussigt? De här ljuvliga drömkolabitarna smakar som twix fast 10 gånger godare och kräver ingen ugn för att bakas. Ni bara måste prova!

Spröd botten gjord på vaniljdrömmar, len smörkola med smak av vanilj, mjölkchoklad och flinsalt. Ni hör ju själva hur drömmigt det är! Min bok, som innehåller hela 59 recept med liknande godsaker som alla bakas utan ugn kan du köpa HÄR!

Receptet bakas i en rektangulär form med måtten 25×35 cm. Jag delar min i 12 medelstora eller 20 små bitar men du bestämmer själv hur stora eller små bitar du vill göra.

Ingredienser (botten):

300 g vaniljdrömmar

75 g smör

Ingredienser (kola):

150 g smör

2 dl strösocker

0,5 dl ljus sirap

3 dl vispgrädde

2 tsk vaniljsocker

Ingredienser (garnering):

200 g mjölkchoklad

1 msk neutral olja

flingsalt

Gör såhär:

  1. Fodra en form, 25 x 35 cm med bakplåtspapper.
  2. Mixa drömmarna till ett fint smul i en matberedare. Smält smöret och blanda ihop det med kaksmulet till en formbar massa. Tryck ut kakmassan till ett jämnt lager i botten på formen.
  3. Blanda alla ingredienser till kolan i en tjockbottnad kastrull. Koka blandningen på medelvärme i 30-45 minuter eller tills den når 123 grader. Rör om då och då. Saknar du termometer kan du göra kulprovet (se videon ovan för mer info). När kolan är klar: häll kolasmeten i formen, ställ in formen i kylskåpet och låt kolan bli helt kall.
  4. Grovhacka mjölkchokladen och smält den i en skål över ett vattenbad. Tillsätt oljan och rör ihop till en jämn och blank smet. Bred ut chokladen över den kalla kolan, strö över lite flingsalt, och låt sedan formen stå i kylskåpet i ca 30 minuter.
  5. Lyft upp kolaplattan ur formen med hjälp av bakplåtspappret. Skär upp kolan i bitar och förvara dem i lufttät burk i kylskåpet.
Läs om vår kommentarspolicy