Tryffeltårta

Ni som följer mig på min instagram, @camillahamid, vet att jag var i Göteborg i helgen och åt världens mest drömmiga chokladtårta på konditori Brogyllen. Så fort jag tagit första tuggan så bara smälte den i munnen och i samma stund visste jag att det här bara måste jag baka till bloggen! Sagt och gjort, här har ni den! En riktigt drömgod och dessutom glutenfri tryffeltårta.

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 23 cm, vilket ger 10-12 generösa bitar. Och jag meddelar härmed alla mina vänner på förväg att ni inte behöver sms:a mig och fråga om ni kan hämta upp denna goding för den ligger i säkert förvar i min mage.

Ingredienser (botten):

200 g smör

400 g mörk choklad

1,5 dl strösocker

0,5 dl brunt farinsocker strö eller muscovadosocker

2 krm salt

8 ägg

Ingredienser (glasyr):

200 g mörk choklad

2 dl vispgrädde

2 msk honung

2 msk smör

färska bär att dekorera med

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Fodra din springform (23 cm) med bakplåtspapper.
  2. Grovhacka den mörka chokladen till botten. Smält smöret i en kastrull och tillsätt chokladen. Rör om tills det smält ihop helt och hållet över medelvärme till en jämn smet.
  3. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt strösocker, farinsocker och salt. Ha sedan i ett ägg i taget. Rör om mellan varje ägg.
  4. Häll upp smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 20-30 minuter. Kanterna ska vara gräddade och mitten ska vara vobblig. Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du toppar med glasyr och bär.
  5. Grovhacka chokladen till glasyren och lägg i en värmetålig skål.
  6. Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och rör om till en jämn glasyr.
  7. Ha sedan i smör och honung. Rör om till en jämn smet och låt svalna i rumstemperatur eller kylskåp till bredbar konsistens.
  8. Täck kakan i glasyren och dekorera med färska bär. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Läs om vår kommentarspolicy