Äppelbullar

Nu när äpplen är i säsong vill jag baka allt med äpple! Det är så gott och passar perfekt i olika bakverk. Ett säkert kort är att göra äppelbullar. Jag älskar att göra mina vanliga, supersaftiga kanelbullar och fylla dem med äppelmos. Antingen hemmagjord eller så köper jag en riktigt bra i affären.

Förutom det här receptet så vill jag tipsa om att läsa det här inlägget där jag ger alla tips och råd jag har om att få till den ultimata kanelbullen eller så kan du lyssna på bakpoddens avsnitt om just Bullar där vi svarar på alla möjliga bullfrågor inskickat av er.

Receptet ger ca 25 ljuvliga kanelbullar med äppelfyllning.

Ingredienser (kanelfyllning)

150 g rumsvarmt smör

1 dl farinsocker

5 msk kanel

Ingredienser (äppelfyllning):

ca 3-4 dl ekologisk äppelmos av hög kvalitet

Ingredienser (vetedeg):

50 g rumstempererad jäst

500 g rumstempererad mjölk (5 dl)

1 msk malen kanel

250 g smör

200 g strösocker (2 dl)

1 kg vetemjöl (16,5 dl)

1 tsk salt

1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling

pärlsocker till garnering

Ingredienser (sockerlag):

2 dl vatten

1 dl strösocker

Gör såhär:

  1. Blanda ihop alla ingredienser till kanelfyllningen till en jämn och bredbar smet.
  2. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  3. Ha sedan i kanel, smör i delad i bitar, strösocker och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  4. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin på låg hastighet och lite längre om du kör för hand.
  5. Kavla ut degen till en stor rektangel. Jag brukar köra två stycken på ca 60×30 cm.
  6. Bre ut ett tunnt lager fyllning över hela rektanglarna och vik de sedan på långsidan.
  7. Skär ca 2 cm tunna remsor längs med kortsidan av den vikta rektangeln. För att forma bullarna kniper du sen ihop två remsor i ena änden, drar ut dem lite och snurrar som ett nystan runt två fingrar. Upprepa processen för alla remsor.
  8. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, täck med en bakduk och låt jäsa i 1-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  9. Sätt ugnen på 200 grader.
  10. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar.
  11. Fyll en spritspåse med äppelmoset och spritsa ner generöst med äppelmos i mitten på varje bulle. Garnera med pärlsocker.
  12. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
  13. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.

TIPS!

  • Gör bullarna glutenfria genom att följa detta recept.
Läs om vår kommentarspolicy