Pinocchiokaka i långpanna

För nästan exakt 1 månad sedan så bad jag er skicka in era bästa recept. På bara någon timme så hade min inkorg svämmat över av en hel drös med fantastiska recept. Idag är det dags att presentera det första läsarreceptet som kommer från Kajsa. Hon har tagit fram ett fantastiskt recept på Pinocchiorutor och det här är min tolkning. Besök Kajsas blogg, Kajsas kakor, för att ta del av originalreceptet.

Härligt saftig och porös sockerkaksbotten, hallon, maräng och mandelspån. En riktig drömkaka med det bästa från vår älskade pinocchiotårta. Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm, vilket ger ca 24 generösa bitar.

Ingredienser (kaka):

6 äggulor

4 dl strösocker

150 g mjukt, rumstempererat smör

3 dl mjölk

8 dl vetemjöl

3 tsk bakpulver

1 msk vaniljsocker eller 1 tsk vaniljpasta

Ingredienser (maräng):

6 äggvitor

4 dl strösocker

250 g frysta hallon

100 g mandelspån

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  2. Separera äggula från äggvita, spara vitan till marängtoppingen.
  3. Vispa äggula och strösocker med elvisp i en bunke.
  4. Tillsätt smör och mjölk. Vispa bara precis tills det går ihop till en jämn smet.
  5. Ha till sist i vanilj, vetemjöl och bakpulver. Vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  6. Täck din långpanna med bakplåtspapper och bre ut smeten i den. Grädda botten i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter. Under tiden kan du göra marängen.
  7. Vispa äggvitan till fasta toppar i en bunke med elvisp. Tillsätt strösockret, lite i taget under fortsatt vispning tills du får en blank och fin maräng.
  8. Sprid ut hallonen över kakbotten, bre ut marängen och toppa med mandelspån.
  9. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ytterligare 10 minuter.
  10. Låt svalna helt och hållet innan du skär upp i bitar. Förvaras inplastad i kylskåpet.

TIPS!

  • Gör kakan glutenfri genom att ersätta vetemjölet mot 10 dl glutenfri mjölmix
  • Det funkar utmärkt att utesluta mandeln, toppa istället med kokosflingor.
Läs om vår kommentarspolicy