Mandeltårta med vaniljkräm & mjölkchokladganache

Jag är så glad över att jag fått tillbaka min feeling för att baka tårtor och det är nog tack vare att jag ätit så många goda tårtor den senaste tiden som inspirerat mig massor. Dagens tårtbak blev den här ljuvligt goda och dessutom glutenfria mandeltårtan med vaniljkräm, hallonsylt och mjölkchokladganache. Snälla smaker som samtidigt inte blir tråkiga. Precis så som jag älskar det!

Till det här receptet behöver du ingen springform. Smeten till bottnarna spritsar du ut på bakplåtspapper. Hur smidigt som helst! Jag ritade mina rundlar till cirklar med diameter på 23 cm, vilket ger en generös tårta på 10-12 bitar.

Ingredienser (vaniljkräm):

5 dl mjölk

0,5 tsk äkta vaniljpulver eller 1 vaniljstång

1,5 dl strösocker

6 st äggulor

0,5 dl maizena

100 g mjukt smör

1 dl hallonsylt till fyllningen

Ingredienser (mandelbottnar):

6 äggvitor

375 g mandelmjöl

300 g florsocker

2 tsk vaniljsocker

Ingredienser (mjölkchokladganache):

400 g mjölkchoklad

1,5 dl vispgrädde

riven choklad och färska hallon att dekorera med

Gör såhär:

  1. Börja med att göra vaniljkrämen. Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  2. Vispa ihop strösocker, äggulor och maizena. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
  3. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg- till medelvärme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  4. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en kall skål eller burk. Täck med plastfolie eller lock så att det inte bildas skinn på ytan och låt krämen stå i rumstemperatur och svalna medan du gör resten av tårtan.
  5. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Täck två plåtar med bakplåtspapper och rita en cirkel på varje bakplåtspapper med diameter på 23 cm.
  6. Vispa äggvitorna till fasta toppar med elvisp. Tillsätt resten av ingredienserna till bottnarna och vänd försiktigt ihop till en tjock smet. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut den innanför cirklarna på bakplåtspapprena.
  7. Grädda en botten i taget i mitten av ugnen i 20 minuter. Låt svalna helt och hållet.
  8. Montera ihop tårtan genom att lägga en botten på ett tårtfat, pensla ett tunt lager hallonsylt, klicka ut hälften av vaniljkrämen och bre ut den. Lägg på nästa botten och gör samma sak. Låt tårtan stå i kylskåpet medan du gör ganachen.
  9. Grovhacka mjölkchokladen och lägg den i en värmetålig skål.
  10. Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och rör om till en jämn och glansig smet.
  11. Låt ganachen svalna i kylskåpet tills den får en bredbar men fortfarande krämig konsistens (den får ej vara för hård när du täcker din tårta med den).
  12. Spackla din tårta med ganachen. Dekorera med riven choklad och färska hallon. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.

Läs om vår kommentarspolicy