Morotskakabullar

Klart man ska göra saftiga bullar som smakar morotskaka! Idén fick jag av morotsfrallor som blir så saftiga tack vare vätskan från morötterna. Så inte nog med att de här bullarna blir magiskt goda för att allt som smakar morotskaka blir magiskt gott.

Receptet ger ca 25 stycken medelstora kanelbullar. Jag lägger mina bullar tätt på en plåt så att det blir sticky bun-stil på dem men det är absolut inget måste.

Ingredienser (fyllning)

200 g rumsvarmt smör

1,5 dl farinsocker

5 msk kanel

Ingredienser (vetedeg):

2 medelstora morötter

0,5 dl brunt farinsocker strö

50 g rumsvarm jäst

500 g rumsvarm mjölk (5 dl)

2 tsk malen kanel

1 tsk malen kardemumma

1 tsk malen ingefära

250 g rumsvarmt smör

200 g strösocker (2 dl)

20 dl vetemjöl

1 tsk salt

1 ägg, 1 nypa salt och en skvätt vatten till pensling

pärlsocker till garnering

Ingredienser (sockerlag):

2 dl vatten

1 dl strösocker

Ingredienser (frosting):

300 g färskost

100 g rumsvarmt smör

1,5 dl florsocker

rivet skal från 2 lime

Gör såhär:

  1. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen till en jämn och bredbar smet.
  2. Skala och riv morötterna fint. Blanda ihop med farinsocker i en skål och ställ åt sidan.
  3. Smula jästen i en bunke och tillsätt mjölken. Blanda tills jästen lösts upp helt i mjölken.
  4. Ha sedan i kanel, ingefära, kardemumma, smör i delad i bitar, strösocker, morötter och hälften av vetemjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg och tillsätt därefter saltet och mer mjöl efter behov.
  5. Knåda ordentligt i minst 10 minuter med maskin och lite längre om du kör för hand.
  6. Kavla ut degen till en stor rektangel. Jag brukar köra två stycken på ca 60×30 cm.
  7. Bre ut ett generöst lager fyllning över hela rektanglarna och rulla ihop dem en i taget, längs med långsidan.
  8. Skär rullen i ca 1,5 cm tjocka skivor.
  9. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper, täck med en bakduk eller plasta in och låt jäsa i 1-3 timmar beroende på temperaturen i ditt kök. Du vet att de är färdigjästa om degen “studsar tillbaka” när du trycker lite lätt med fingret.
  10. Sätt ugnen på 200 grader.
  11. Vispa lätt ihop ägg, salt och lite vatten till penslingen och pensla dina bullar. Grädda dem sedan i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills de fått fin färg och är helt genomgräddade.
  12. Under tiden kan du förbereda sockerlagen genom att enkelt blanda ihop vatten och strösocker. Blanda tills sockret lösts upp i vattnet. Pensla sedan dina bullar med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.
  13. När bullarna svalnat helt och hållet kan du toppa med frosting. Vispa ihop färskost och smör krämigt med elvisp. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn frosting.
  14. Bre frostingen på bullarna, garnera med rivet limeskal och servera!
Läs om vår kommentarspolicy