Red velvet cake

Nästan dagligen är det någon som frågar mig om recept på red velvet cake. Sanningen är den att jag inte prioriterat att dela mitt recept på red velvet tårta för att jag helt enkelt trott att det inte varit av intresse. Så fel man kan ha! Nu är det på tiden att ni får receptet. En genomsaftig röd chokladtårta med fluffig cream cheese frosting både mellan bottnarna och på tårtan.

Red velvet är en amerikansk tårta och det betyder helt enkelt röd sammet. Och den här tårtan bär upp sitt namn riktigt bra. Bottnarna är verkligen sammetslena. Man får inte nog!

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 20 cm och ger en tårta på 6-8 generösa bitar.

Ingredienser (röda chokladbottnar):

1,5 dl mjölk (3% fett)

0,5 msk vinäger av valfri sort

75 g mjukt, rumsvarmt smör

3 dl strösocker

2 ägg

2 msk röd pastafärg (ca 1 tub funcake röd pastafärg eller 3 msk hushållsfärg/karamellfärg)

1,5 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

3,75 dl vetemjöl

0,5 tsk salt

0,75 tsk vinäger av valfri sort

0,75 tsk bikarbonat

Ingredienser (whipped cream cheese frosting):

300 g kylskåpskall färskost

3 dl kylskåpskall vispgrädde

1,5 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform med diameter på 20 cm med bakplåtspapper.
  2. Blanda ihop mjölk med 0,5 msk vinäger i ett glas. Låt stå i minst 10 minuter.
  3. Vispa ihop smör och strösocker krämigt i en bunke. Tillsätt 1 ägg i taget och vispa mellan varje ägg.
  4. I en annan skål blandar du kakao, färg och vaniljsocker. Bland väl tills du har en jämn smet. Häll sedan lite färg i taget i äggsmeten och vispa noga så att allt blandas väl med elvisp.
  5. Tillsätt mjölkblandningen, mjölet och saltet. Vänd ihop till en jämn smet med slickepott. I en liten skål blandar du ihop vinägern och bikarbonaten (denna blandning kommer att bubbla och fräsa lite) och har i detta i resten av smeten. Vänd ihop till en jämn smet.
  6. Häll upp smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 45-60 minuter eller tills den är helt genomgräddad.
  7. Stjälp upp kakan upp och ner på ett gallet och låt svalna helt innan du delar den. När kakan svalnat kan du börja med frostingen.
  8. Vispa ihop färskost och vispgrädde krämigt med elvisp. Tillsätt florsocker och vaniljsocker. Vänd försiktigt ihop detta till en jämn frosting med slickepott.
  9. Skär bort eventuell topp på kakan så att din kaka blir helt rak, spara det bortskurna till dekorationssmul.
  10. Dela kakan i tre delar. Varva med frosting i tunna lager och täck tårtan med den frosting som blir kvar. Dekorera med kaksmulor. Låt tårtan stå i kylen i minst 30 minuter innan servering.

TIPS!

  • Gör tårtan glutenfri genom att byta ut mjölet mot 5,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör tårtan utan ägg genom att ersätta äggen med 4 msk vatten.
Läs om vår kommentarspolicy