Kantarellpasta

På bokfesten skämde ni bort mig något fantastiskt med blommor och presenter. Det hade ni verkligen inte behövt. Men jag är så himla tacksam för er generositet! En av er, Eva, kom med en kasse kantareller. De fick förgylla dagens lunch i form av en krämig kantarellpasta med pinjenötter. Eftersom ni var många som ville ha recept så lägger jag självklart upp det. Pinjenötterna är absolut inget måste. Bara att utesluta om du vill.

Receptet ger ca 4 portioner.

Ingredienser:

500 g valfri pasta

1 gul lök

2 salladslökar

2 vitlöksklyftor

2 msk neutral olja

400 g kantareller

1 msk smör

2 tsk paprikapulver

1 tsk malen ingefära

salt & peppar

2 msk tomatpuré

1 tsk finhackad koriander

4 dl växtbaserad matlagningsgrädde

rostade pinjenötter och färsk koriander till servering

Gör såhär:

  1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
  2. Strimla gul lök och salladslök fint. Riv vitlöksklyftorna fint.
  3. Hetta upp oljan i en stekpanna med höga kanter. Stek gul lök, salladslök och vitlök mjuka på medelvärme under omrörning.
  4. Skär kantarellerna i mindre bitar om de är stora och ha sedan i dem i stekpannan. Tillsätt smöret och stek kantarellerna på hög värme under konstant omrörning tills de fått fin färg och börjat avge vätska.
  5. Tillsätt kryddor och tomatpuré. Låt steka in ordentligt under omrörning innan du har i matlagningsgrädde och koriander.
  6. Låt såsen puttra under lock på låg värme i 5-10 minuter innan servering.
Läs om vår kommentarspolicy