Äppelkladdkaka med knäckigt havresmul

Under flera månader har jag jobbat lite behind the scenes med att fräscha upp bilderna till gamla recept. Och tanken var att jag egentligen skulle ta nya bilder till min äppelkladdkaka från förra året men mitt i allt så gjorde jag ett helt annat recept så den här godingen får helt enkelt ett eget inlägg. Härligt kladdig äppelkladdkaka med knäckigt havresmul. Smakar typ som äppelpaj i kladdkaksformat.

Den här kladdkakan är maxad med äppelsmak både med finrivet äpple i smeten och på toppen. Jag blev alldeles lycklig av smaken och gick runt med en bit och en sked i högsta hugg här hemma och bad alla att smaka. Fick samma reaktion av alla: “Åh!” “Kan man få en egen bit?”.

Receptet bakas i en springform med diameter på 23 cm och ger en äppelpajkladdkaka på 8-10 bitar.

Ingredienser (äppelkladdkaka):

2 äpplen

175 g smör

2 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

1 dl brunt farinsocker strö

3 ägg

3,5 dl vetemjöl

Ingredienser (pajsmul & dekoration):

50 g mjukt, rumsvarmt smör

1 dl vetemjöl

0,5 dl havregryn

0,5 dl strösocker

1 msk ljus sirap

2 tsk vaniljsocker

1 äpple

1 tsk malen kanel att strö över kladdkakan

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och fodra din springform (23 cm) med bakplåtspapper.
  2. Skala, kärna ur och riv äpplena fint.
  3. Smält smöret i en kastrull.
  4. Blanda ihop rivna äpplen tillsammans med smält smör och resten av ingredienserna till kladdkakan till en jämn smet i en bunke, bara precis tills det går ihop.
  5. Häll upp smeten i formen.
  6. I en annan bunke nyper du ihop alla ingredienserna till smulet.
  7. Skölj, kärna ur och skiva äpplet till dekorationen.
  8. Tryck ner de skivade äpplena lätt i kladdkakan. Strö över havresmulet och garnera med malen kanel.
  9. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i 35-40 minuter eller tills kanterna är gräddade och mitten på kladdkakan är vobblig.
  10. Låt svalna helt och hållet, gärna minst 4h i kylen innan du serverar den.

TIPS!

  • Gör kladdkakan glutenfri genom att byta ut vetemjölet mot 5 dl glutenfri mjölmix i kladdkakan och 2 dl i smulet.
  • Gör kladdkakan mjölkfri genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.
Läs om vår kommentarspolicy