Äppelgrottor

Nu börjar äppelsäsongen sakta men säkert krypa sig fram och då måste man ju bara passa på att baka med äpplen. Personligen älskar jag att göra äppelsylt och förutom att det smakar MAGISKT som det är när man har i både vanilj och kardemumma så gör det sig fantastiskt gott i bakverk som t. ex syltgrottor.

Äppelgrottor helt enkelt, en riktigt god småkaka som består av en mjukspröd mördegskaka fylld med äppelsylt.

Receptet ger ca 16 medelstora äppelgrottor. Receptet på äppelsylten ger mer äppelsylt än vad du kommer att behöva för att fylla kakorna.

Ingredienser (äppelsylt):

250 g äpplen (urkärnad och skalad vikt)

125 g syltsocker med pektin

2 tsk vaniljsocker

0,5 tsk malen kardemumma

saft från 1 citron

Ingrediensr (kakdeg):

4,5 dl vetemjöl

1 dl strösocker

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

200 g rumsvarmt, mjukt smör

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Skala och kärna ur äpplena. Skär i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna till sylten.
  3. Koka upp sylten och dra några varv med stavmixer för att få den helt slät. Sylten behöver koka i 3-5 minuter under omrörning.
  4. Sila sylten genom en finmaskig sil och häll upp sylten i en ren glasburk. Låt svalna helt och hållet i kylskåpet.
  5. Under tiden kan du göra degen. Lägg alla torra ingredienser i en bunke och blanda ihop.
  6. Tärna smöret och ha i det i bunken. Arbeta ihop bara precis till det blir en deg. Det är viktigt att smöret verkligen är mjukt och rumstempererat, annars kommer degen att bli smulig.
  7. Dela degen i 16 lika stora delar och rulla dem till jämna bollar. Lägg varje boll på plåten, med ordentligt med mellanrum. Kakorna smälter ut i ugnen och behöver därför generöst med plats mellan varandra.
  8. Gör en grop i mitten på varje boll. Fyll varje grop med sylt och grädda äppelgrottorna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
  9. Låt äppelgrottorna svalna på plåten innan du serverar eller förvarar i en lufttät burk.

TIPS

  • Gör dina äppelgrottor glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd Lailas mjölmix eller 5 dl finax mjölmix.
  • Äppelgrottorna gör du enkelt veganska/mjölkfria genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.
Läs om vår kommentarspolicy