Saftig banankaka med mjölkchokladganache

Med två övermogna bananer hemma finns det bara en sak att baka: BANANKAKA! Min banankaka blir härligt saftig och porös. Den är supergod precis som den är men med len mjölkchokladganache, krispigt chokladströssel och lite flingsalt blir den extra lyxig.

Receptet bakas i en rektangulär form med måtten 10×20 cm, vilket ger ca 10 generösa skivor.

Ingredienser:

2 mogna bananer

200 g mjukt, rumstempererat smör

2 dl strösocker

2 ägg

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 dl filmjölk

150 g mörka chokladknappar eller grovhackad mörk choklad av valfri kakaohalt

200 g mjölkchoklad

0,5 dl vispgrädde

flingsalt och chokladströssel att dekorera med

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Fodra din form med bakplåtspapper.
  2. Dela bananen i bitar och lägg den i en matberedare tillsammans med smör och strösocker. Har du ingen matberedare så kan du lägga ingredienserna i en bunke och mixa med stavmixer. Mixa till en slät smet.
  3. Tillsätt ägg, vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och filmjölk. Mixa till en jämn smet.
  4. Ha till sist i chokladbitarna och rör försiktigt om med en slickepott bara precis tills chokladbitarna fördelat sig jämnt i smeten.
  5. Bre ut smeten i formen och grädda den i nedre delen av ugnen i 45-50 minuter eller tills den är helt genomgräddad (testa med en sticka/tandpetare).
  6. Låt kakan svalna helt och hållet innan du brer på ganachen.
  7. Grovhacka mjölkchokladen och lägg i en värmetålig skål. Häll upp vispgrädden i en kastrull och ta bort från värmen så fort du ser att det är påväg att börja koka.
    Häll grädden över chokladen och låt stå i 5 minuter innan du rör om till en jämn smet. Om chokladen inte smälter helt kan du ställa skålen över ett vattenbad och röra om tills du har en jämn ganache.
  8. Låt ganachen stå i kylskåpet och rör om emellanåt. Den är redo att toppa kakan när den har nått en bredbar konsistens.
  9. Garnera med strössel och flingsalt.
  10. Servera kakan direkt eller plasta in när ganachen stelnat och förvara i kylskåpet.

TIPS!

  • Gör kakan glutenfri genom att byta ut mjölet mot 6 dl glutenfri mjölmix.
  • Baka kakan utan ägg genom att byta ut äggen mot ytterligare 2 bananer.
  • Gör kakan mjölkfri genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, chokladen mot vegansk choklad och grädden mot växtbaserad grädde.

Undersök det strössel du ska använda så att inte det innehåller någon av de ingredienser som du vill utesluta.

Läs om vår kommentarspolicy