Saftig chokladtårta med bärmousse

Idag firar muslimer över hela världen Eid al-Adha och det ska såklart firas med pompa och ståt. Till middag har jag beställt mat från en catering firma, vilket egentligen inte alls är likt mig eftersom att jag lider av duktig flicka-syndromet och alltid ska göra allt själv, utan hjälp haha. Men för en gång skull så har jag övertygat mig själv om att spendera en högtid avslappnad och ostressad. Så maten beställde jag men tårtan den bakade jag i vanlig ordning själv. Hembakat är faktiskt godast och med rätt planering så behöver det varken bli stressigt eller jobbigt att baka en riktigt god och fin tårta.

Den här gången blev det en saftig chokladtårta med två olika bärmousser, blåbärsmousse och hallonmousse. Chokladbotten gör jag alltid efter samma recept. Det är mitt absolut bästa och blir helt perfekt. Jag har använt samma botten i mitt recept på snickerstårta.

Hur jag planerar mina tårtbak:

  • Flera veckor innan gör jag tårtbotten. Tårtbottnar funkar utmärkt att frysa in och blir dessutom mycket lättare att skära i utan smul om de är lite halvfrusna när man gör det.
  • Fyller med valfri fyllning gör jag ca 1-2 dagar innan tårtan ska serveras. Sedan plastar jag bara in hela tårtan och låter stå i kylskåpet.
  • Dagen innan tårtan ska serveras så spacklar jag den och dekorerar den. Ibland sparar jag själva dekorationen till dagen efter, när spacklingen stelnat riktigt ordentligt och blivit helt kall för att göra en perfekt drip.

Receptet på den här drömmiga chokladtårtan med bärmousse bakar jag i en springform med diameter på ca 20 cm, vilket ger 6-8 generösa bitar.

Ingredienser (saftig chokladbotten):

75 g smör

1 tsk vaniljsocker

1 dl vatten

1,5 dl mjölk

1 ägg

3 dl vetemjöl

1 dl kakao

1 tsk bikarbonat

1 tsk bakpulver

2,5 dl strösocker

Ingredienser (bärmousse): (detta ska du alltså göra två gånger, en för varje bärsort)

225 g frysta bär av valfri sort (jag använde blåbär för ena lagret och hallon för det andra)

1 dl vatten

saft från 1 citron

0,5 tsk agar agar pulver

1 dl strösocker

3 dl vispgrädde

Ingredienser (chokladfrosting):

150 g mjukt, rumsvarmt smör

300 g färskost

200 g mörk choklad

2 dl florsocker

Ingredienser (drip):

150 g mörk choklad

1 dl vispgrädde

färska bär att dekorera med

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Tillsätt vaniljsocker, vatten, mjölk och ägg till smöret och rör om.
  4. Blanda mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och strösocker, och sikta ner i smörblandningen.
  5. Vänd försiktigt ihop till en slät smet.
  6. Fodra din form med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  7. Grädda din chokladtårtbotten i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter eller tills den är helt genomgräddad.
  8. Låt den svalna helt och hållet innan du delar den i tre delar.
  9. Under tiden kan du göra bärmoussen. Gör en för varje bärsort som du vill göra mousse på.
  10. Koka upp frysta bär, vatten och citronsaft i en kastrull tills bären löst upp sig helt. Sila hallonmoset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar och strösocker. Låt koka under omrörning, ca 3-4 minuter.
  11. Häll över i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård.
  12. Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner bärmoset utan att det skär sig. Tillsätt bärmoset och vispa lite till. Fyll din tårtbotten med moussen och låt stelna i kylskåpet i minst 2h.
  13. Frostingen gör du enkelt genom att grovhacka den mörka chokladen och smälta den över ett vattenbad. Låt svalna.
  14. Vispa ihop färskost och smör krämigt. Tillsätt chokladen och vispa lite till.
  15. Sikta ner florsockret och vänd försiktigt ihop till en jämn och formfast frosting. Är du för hårdhänt i detta steg så kommer frostingen att bli lös.
  16. Spackla din tårta med frostingen och låt den sedan stå ytterligare 1h i kylen innan du häller på drip:en och dekorerar med bär.
  17. Grovhacka den mörka chokladen till drip:en och lägg i en värmetålig skål.
  18. Häll upp grädden i en kastrull och värm upp bara precis tills den är påväg att börja koka. Häll den varma grädden över chokladen och rör om till en jämn chokladsmet.
  19. Låt drip:en svalna helt och hållet innan du häller den över din kalla tårta. Dekorera med färska bär innan drip:en stelnar.

TIPS!

  • Gör tårtan glutenfri genom att byta ut mjölet mot 4,5 dl glutenfri mjölmix.
  • Gör tårtan äggfri genom att ersätta ägget med 2-3 msk vatten.
  • Tårtan gör du enkelt mjölkfri genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin, mjölken och grädden mot växtbaserad mjölk & grädde och chokladen mot vegansk choklad.
Läs om vår kommentarspolicy