Baklavapaj

Någon mer än jag som ÄLSKAR baklava? Det är verkligen ett av mina favoritbakverk från mellanöstern men jag bakar det faktiskt sällan själva pga att jag helt enkelt sällan orkar. MEN! Idag kom jag på en fenomenala idén, om jag får säga det själv, om att göra baklava som paj! Mindre krångel, mindre pill, superenkel och drömmigt god.

Jag gör dessutom min baklava lite mindre söt än originalet. Jag älskar sött och tycker att det är gott men det är också viktigt att det inte blir överdrivet mycket utan en perfekt balans. Jag har tyvärr testat alltför många baklavas som varit alledeles för söta och med så mycket sockerlag att det liksom nästan blir helt gojsigt. Det är inte det jag ät ute efter i en baklava. Sött får det vara men frasigheten i filodegen är nästan det viktigaste!

Likt originalet så smaksätter jag både nötterna och sockerlagen med apelsinblomvatten men det är absolut inget måste. Du kan antingen utesluta det eller byta ut det mot samma mängd apelsinsaft. Det blir inte samma smak men gott.

Receptet bakas i en pajform med diameter på ca 20 cm, vilket ger 6-8 generösa bitar.

Ingredienser:

3 dl pistagenötter

3 dl valnötter

1,5 dl brunt farinsocker

1 tsk malen kanel

0,5 tsk malen kardemumma

2 tsk vaniljsocker

3 msk apelsinblomvatten

10 filodegsark

150 g smör

Sockerlag:

0,5 dl strösocker

0,25 dl vatten

2 msk apelsinblomvatten

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Hacka nötterna grovt och blanda ihop dem i en skål tillsammans med farinsocker, kanel, kardemumma, vaniljsocker och apelsinblomvatten.
  3. Rulla ut filodegsarken och lägg ett i taget i pajformen. Pensla mellan varje ark rikligt med smör tills alla ark ligger i pajformen.
  4. Lägg fyllningen jämnt fördelat i pajbotten och vik in de överblivna filodegskanterna. Pensla kanterna med smör.
  5. Grädda pajen i mitten av ugnen i 20-30 minuter eller tills den fått en fin gyllenbrun färg.
  6. Under tiden kan du förbereda sockerlagen. Koka upp strösocker och vatten tills sockerkristallerna smält. Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt apelsinblomvatten. Låt svalna tills det börjar tjockna lite.
  7. Pensla pajkanterna med sirapen medan den fortfarande är varm.
  8. Låt pajen svalna i kylskåpet och servera med vaniljglass.
Paj
Läs om vår kommentarspolicy