Citronpaj med hallonmaräng

Ni vet nog vid det här laget hur mycket jag ÄLSKAR citronpaj. Så det kommer sig ganska naturligt att jag på så många olika sätt jag bara kan vill ta fram nya varianter på just citronpaj. Den här godingen är toppa med härligt fluffig och len hallonmaräng. Härligt sötsyrlig rakt igenom!

Receptet bakas i en pajform med avtagbar botten med diameter på 20 cm, vilket ger 6-8 generösa bitar.

Ingredienser (pajskal):

14 stycken digestivekex

100 g smör

Ingredienser (fyllning):

5 stora äggulor (spara äggvitan till marängtopping)

1 burk sötad kondenserad mjölk à 397 g

2 msk citronzest

1 dl citronsaft (ca 2 stycken medelstora citroner men det är olika beroende på hur saftiga dina citroner är)

Ingredienser (maräng):

2 äggvitor

2 dl strösocker

125 g färska hallon

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Mixa kexen till ett fint smul.
  3. Smält smöret och blanda ihop med kexsmulorna till en formbar massa.
  4. Tryck ut kexmassan i pajformen och förgrädda det i mitten av ugnen i 10 minuter.
  5. Sätt ugnen på 150 grader (över- och undervärme).
  6. Vispa försiktigt samman äggulor och sötad kondenserad mjölk för hand.
  7. Tillsätt citronzest och citronsaft och vispa igen till en jämn smet.
  8. Häll upp fyllningen i pajskalet och grädda den i mitten av ugnen i 10 minuter. Låt pajen svalna i  kylskåpet i minst 3 timmar innan du dekorerar med marängen.
  9. Vispa äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål.
  10. Vispa sedan ner strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning. Pressa ner hallonen i bunken genom en finmaskig sil. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på medelhastighet tills du får en blank smet utan sockerkristaller.
  11. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den svalnat helt. Toppa pajen med marängen och bränn av den om du vill.
Paj
Läs om vår kommentarspolicy