Citronrutor i långpanna

Sommar för mig är fräscha långpannekakor som man enkelt kan ta med sig på picknicken. Det är de här syrliga citronrutorna i långpanna ett riktigt bra exempel på. Spröd mördegsbotten med ett lager krämig citronfyllning. Magiskt gott!

Receptet bakas i en långpanna med måtten 30×40 cm och ger ca 24 bitar.

Ingredienser (botten):

5 dl vetemjöl

3 msk strösocker

0,5 tsk salt

250 g rumsvarmt smör

Ingredienser (fyllning):

6 ägg

4 dl strösocker

1 dl vetemjöl

1 msk vaniljsocker

skal och saft från 4 citroner

florsocker att dekorera med

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  2. Nyp ihop alla ingredienserna till botten till en deg. Täck din långpanna med bakplåtspapper och tryck ut degen på botten av långpannan.
  3. Nagga hål med gaffel i botten och förgrädda botten i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills den inte längre är glansig.
  4. Under tiden kan du göra fyllningen. Vispa ihop ägg och strösocker i en bunke med ballongvisp. Tillsätt vetemjöl och vaniljsocker och vispa lite till.
  5. Ha till sist i citronskal och citronsaft. Vispa till en jämn smet.
  6. Häll upp fyllningen över botten och grädda kakan i mitten av ugnen i 12-15 minuter eller tills fyllningen stelnat. Låt kakan svalna helt och hållet innan du skär upp kakan i bitar och pudrar florsocker över.
Läs om vår kommentarspolicy