Saftiga bärmuffins med vaniljkrämsgömma och knäckigt havresmul

Nu ska ni få receptet på riktiga sommarmuffins! Saftiga vaniljmuffins med färska bär, en gömma av hemkokt vaniljkräm och knäckigt havresmul på toppen. Det här är verkligen muffins deluxe och det bästa är att de inte alls är särskilt svåra att göra.

Receptet ger ca 20 medelstora muffins.

Ingredienser (vaniljkräm):

2,5 dl mjölk

0,5 tsk äkta vaniljpulver eller 1 vaniljstång

0,75 dl strösocker

3 st äggulor

0,3 dl maizena

50 g mjukt smör

Ingredienser (muffins):

4,5 dl vetemjöl

0,5 tsk bikarbonat

1 tsk kardemumma

1 nypa äkta vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)

150 g mjukt rumsvarmt smör

4,5 dl strösocker

4 stora ägg

1,5 dl filmjölk

500 g färska hallon och blåbär

Ingredienser (knäckigt havresmul):

1 dl havregryn

0,5 dl farinsocker

1 dl vetemjöl

50 g smör

Gör såhär:

  1. Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  2. Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om.
    Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  3. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om. Häll sedan över krämen i en lufttät burk för att svalna.
  4. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  5. Blanda alla torra ingredienser till muffinsarna i en bunke. Ställ åt sidan.
  6. I en annan bunke vispar du ihop smör och strösocker riktigt fluffigt.
  7. Ha sedan i ägg och filmjölk och vispa lite till.
  8. Sikta ner de torra ingredienserna och vänd försiktigt till en jämn smet.
  9. Fördela muffinsformarna i en muffinsplåt (24 stycken) och fyll med 1/2 smet.
  10. Spritsa vaniljkräm i mitten av smeten i varje form och lägg sedan några bär i varje form.
  11. Nyp ihop alla ingredienserna till smulet i en skål till en deg. Smula degen över muffinsarna och grädda dem i mitten av ugnen i ca 25-30 minuter.


Läs om vår kommentarspolicy