Kolaparfait med vit choklad, kardemumma & hallon

Inlägget är i annonssamarbete med Dansukker

Ett smidigt sätt att göra en svalkande dessert på i sommarvärmen utan att dra fram glassmaskinen är att göra parfait. Parfaiten som jag har bakat idag är en deluxevariant med kolagömma, kardemumma, vit choklad och en massa färska hallon.

Jag gör min parfait med Dansukker glykossirap för ett riktigt krämigt och välbalanserat resultat. Förutom att glykossirapen inte är lika söt som vanlig sirap så hämmar den kristalliseringen vilket ger en riktigt drömmig konsistens till den här parfaiten.

Receptet ger 4 generösa portioner.

Ingredienser:

0,5 dl mjölk

0,5 tsk vaniljpulver

0,5 krm malen kardemumma

100 g vit choklad

0,5 dl Dansukker Strösocker

0,5 dl vatten

1 msk Dansukker Glykossirap

1 ägg

1 äggula

1,5 dl vispgrädde

½ burk dulce de leche à 400 g

Färska hallon och ätbara blommor att dekorera med

Gör såhär:

  1. Koka upp mjölk, vaniljsocker och kardemumma i en kastrull. Ta bort kastrullen från värmen och låt dra medan du gör resten av receptet.
  2. Hacka chokladen grovt och smält över ett vattenbad eller i mikrovågsugn. Tillsätt till mjölken i kastrullen. Rör om till en jämn smet.
  3. I en annan kastrull kokar du upp strösocker, vatten och glykossirap tills sockerkristallerna har smält.
  4. Vispa upp ägg och äggula pösigt med elvisp i en bunke. Tillsätt sirapen, lite i taget under konstant vispning tills du får ett tjockt skum.
  5. Vänd ner chokladsmeten i äggsmeten försiktigt med slickepott.
  6. Vispa grädden till mjuka toppar i en annan bunke och vänd försiktigt ner det med slickepott i resten av smeten.
  7. Häll upp parfaitsmeten i portionsformar. Klicka ner lite dulce de leche i varje form och swirla runt med en sked.
  8. Låt formarna stå i frysen i minst 4 timmar innan servering. Servera med färska bär.
Läs om vår kommentarspolicy