Citronkladdkaka med hallonmousse

Nu är hallonen här! Och det ska såklart firas med tårta. Dagens tårta består av en botten på citronkladdkaka och härligt fluffig hallonmousse. Vad jag skulle dekorera med var det inget snack om, massor med färska hallon och mynta.

Den här tårtan bakas i en rund springform med diameter på 20 cm, vilket ger en tårta på 6-8 generösa bitar. När kladdkakan är gräddad så tar jag inte ut den ur formen utan har på hallonmoussen så fort formen och kladdkakan svalnat helt och hållet.

Ingredienser (citronkladdkaka):

150 g  smör

3 citroner (skal och 0,5 dl saft)

2 dl strösocker

1,5 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

2 ägg

Ingredienser (hallonmousse):

225 g frysta hallon

1 dl vatten

saft från 1 citron

0,5 tsk agar agar pulver

3 dl vispgrädde

1 dl florsocker

Gör såhär:

  1. Börja med att göra kladdkakan. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  2. Smält smöret i en kastrull eller i microvågsugn. Häll över i en bunke.
  3. Skölj citronerna noga och riv ner skal och pressa ner saften i bunken.
  4. Ha sedan i resten av ingredienserna och blanda försiktigt bara precis tills alla ingredienser gått ihop.
  5. Spänn fast ett bakplåtspapper i formen och häll upp smeten i den.
  6. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
  7. Låt kakan stå i kylskåpet tills den svalnat helt och hållet.
  8. Koka upp frysta hallon, vatten och citronsaft i en kastrull tills hallonen löst upp sig helt.
  9. Sila hallonmouset för att få bort kärnorna. Koka upp igen tillsammans med agar agar. Låt koka under omrörning tills den nått 45 grader (eller låt koka i 3-5 minuter).
  10. Häll över i en skål och låt svalna och tjockna till sig i rumstemperatur. Det ska bli som en tjock men mjuk puré. Ha koll hela tiden, för när det svalnat för länge blir purén hård.
  11. Vispa upp grädden, men inte för hårt, du behöver marginal för att kunna vispa ner hallonmoset utan att det skär sig. Tillsätt hallonmoset och vispa lite till.
  12. Tillsätt florsockret och vänd försiktigt med slickepott tills du får en jämn mousse. Bre moussen över kladdkakan i formen och låt stelna i kylen minst 2h.
Läs om vår kommentarspolicy