Ballerinakex

Inlägget är i annonssamarbete med Ankarsrum

Finns det något annat kex i världen som är så folkkärt som ballerinakex? Två varianter av mördeg, choklad och vanilj, fyllda med drömmigt god nougat. De är enklare att göra själv än vad man kan tro. Helt från grunden, både kex och fyllning. Jag gör såklart mina i min köksassistent från Ankarsrum, till allt från degen till kakorna till att mala hasselnötterna till fyllningen.

Receptet ger olika många kakor beroende på hur stora eller små du vill göra dem. Och det översta lagret med vaniljkaka behöver absolut inte vara gjord med någon volang-utanstansare som jag har använt. Det går minst lika bra att bara stansa ut kakorna med ett litet glas eller liknande.

En steg för steg video på hur man bakar sina egna ballerinakex hittar du på min instagram @mykitchenstories.se.

Ingredienser (deg):

5 dl vetemjöl

1 dl strösocker

200 g rumsvarmt smör

1 ägg

Eventuellt 1-2 msk vatten

3 msk kakao

Ingredienser (fyllning):

100 g mjölkchoklad

1 dl rostade och skalade hasselnötter

2 msk florsocker

1 msk neutral olja (raps-, solros- eller matolja)

1 tsk vaniljsocker

1 msk kakao

Gör såhär:

  1. Arbeta ihop alla ingredienser förutom ägget till en smulig deg. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en smidig deg.
  2. Dela degen på hälften. Plasta in ena halvan och ställ i kylskåpet. I den ena halvan knådar du in kakao. Plasta in chokladdegen och ställ i kylskåpet. Degarna behöver vila i kylskåpet i minst 1 h.
  3. Kavla ut degarna och stansa ut kakor. I kakorna gjorda på vaniljdeg behöver du stansa ut en mindre cirkel i mitten på kakorna, enklast gör du det med undersidan av en tyll eller liknande. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och låt stå i kylskåpet i ytterligare 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).
  5. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 10-15 minuter eller tills de fått en fin gyllenbrun färg. Låt svalna helt innan du fyller dem.
  6. Grovhacka mjölkchokladen och smält den försiktigt över ett vattenbad.
  7. Mal hasselnötterna till ett fint mjöl och blanda ihop med den smälta chokladen och resten av ingredienserna till fyllningen. Låt stå i rumstemperatur tills den tjocknat lite innan du fyller dina kakor med den.
  8. Låt de fyllda kakorna stå i kylskåpet tills fyllningen stelnat helt och hållet innan du förvarar dem i lufttät burk i kylen.
Läs om vår kommentarspolicy