Citronmarängtårta

De flesta recepten som dyker upp här på bloggen är planerade och förberedda, oftast flera månader i förväg. Men då och då får jag infall och lägger mitt bakschema på paus för något jag blir akut sugen på eller en snilleblixt som jag bara måste testa NU NU NU! Den här citronmarängtårtan är en sådan! Saftiga vaniljbottnar fyllda med lemon curd, täckta med maräng som bränns av och en massa färska hallon. En riktigt sötsyrlig dröm!

Inspirationen till den här tårtan fick jag av det senaste avsnittet av min och Emmas bakpodd Tillåt kakor. Där pratar vi om maräng och lär er allt om vad man ska undvika för att lyckas med sin maräng till hur man smaksätter sin maräng och mycket, mycket mer! Du kan lyssna på det HÄR om du är nyfiken eller bara vill ha en ny, trevlig podd att lyssna på medan du bakar.

Receptet bakas i en rund springform med diameter på 20 cm, vilket ger 6-8 generösa bitar.

Tårtbotten:

Ta fram tre lika stora glas. Fyll ett av dem med 4 stora ägg. Nästa glas fyller du upp med vetemjöl så att det är lika fyllt som glaset med ägg. Gör detsamma med strösocker för det tredje glaset. Tillsätt även 2 tsk bakpulver till glaset med vetemjöl. Vispa ägg och socker vitt och pösigt på medelhastighet. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt smeten med en slickepott. Smöra en form och klä kanterna med bakplåtspapper. Häll i smeten i formen. Grädda tårtbotten i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Låt tårtbotten svalna helt och hållet innan du delar och fyller den.

Fyllning: 1 sats lemon curd.

Montering:

När tårtbotten svalnat, delar du den i tre delar. Fyll varje lager med lemon curd och ställ sedan i kylskåpet medan du gör marängen.

Ingredienser (maräng):

5 äggvitor

2,5 dl strösocker

färska hallon och ätbara blommor att dekorera med

Gör såhär:

  1. Vispa upp äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål. Vispa sedan lite strösocker i taget, under fortsatt vispning.
  2. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på låg hastighet tills du får en blank smet utan sockerkristaller.
  3. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den svalnat helt.
  4. Täck tårtan i maräng, bränn av och dekorera med färska hallon och ätbara blommor.

Läs om vår kommentarspolicy