Kokostårta med jordgubbsgelé & färskostmousse

Inlägget är i annonssamarbete med Kökets favoriter.

Det är mycket jordgubbsrecept på bloggen nu men jag kan inte låta bli! Passar på nu när jordgubbarna är i säsong och ni efterfrågar tårtrecept. Idag bakade jag en glutenfri jordgubbstårta. Härligt segmjuk kokosbotten, syrlig jordgubbsgelé och drömmigt fluffig och len färskostmousse med vit choklad. Ja, ni hör ju själva. En riktig sommardröm!

Jag passade på att göra den här tårtan i min nya silikonform från Kökets favoriter. Den är formad som en blomma och blir så himla fin när man gjuter mousse, cheesecake eller andra gottigheter i den. Silikonformar är så smidiga när man vill piffa till sina bakverk utan att lägga en massa tid eller pill på det. Ja, ni ser ju själva på bilderna hur fint det blir.

Ange koden MYKIT19 så får du 10% rabatt på en beställning hos Kökets favoriter.

Botten och jordgubbsgelén bakas i en rund springform med diameter på 20 cm och moussen har jag gjutit i den här silikonformen. Receptet ger 10-12 bitar.

Ingredienser (kokosmarängbotten):

4 stora äggvitor

2 msk strösocker

1,5 dl florsocker

3,5 dl kokosflingor

Ingredienser (färskostmousse med vit choklad):

200 g vit choklad

2 dl vispgrädde

600 g färskost

1 dl strösocker

Ingredienser (jordgubbsgelé):

225 g frysta eller färska jordgubbar

saft från 1 citron

0,5 dl vatten

1 dl strösocker 

0,5 tsk agar agar pulver eller 1 tsk gelatinpulver

jordgubbar och blommor att dekorera med

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  2. Vispa äggvitorna till ett fast skum i en bunke.
  3. Tillsätt strösockret lite i taget under fortsatt vispning.
  4. Tillsätt florsocker och kokosflingor och vänd försiktigt samman alltsammans till en jämn smet.
  5. Täck formen med bakplåtspapper och häll upp smeten i den.
  6. Grädda din kokosbotten i mitten av ugnen tills den blir gyllenbrun, efter ca 20 minuter.
  7. Låt kokosmarängbotten svalna helt innan du går på med jordgubbsgelén.
  8. Smält den vita chokladen i microvågsug eller över vattenbad. Låt svalna. Den ska ha tjocknat med fortfarande vara rinnig och ha svalnat helt.
  9. Vispa grädden. Den ska vara välvispad men fortfarande ha lite marginal för att röras i lite till utan att det blir smör.
  10. I en annan bunke vispar du ihop färskost och strösocker krämigt. Ha sedan i den smälta chokladen och vispa lite till.
  11. Vänd sedan försiktigt ner vispgrädden i färskostsmeten med hjälp av en slickepott.
  12. Bre ut färskostsmeten i silikonformen och ställ den i frysen i minst 4h.
  13. Koka upp jordgubbar, citronsaft och vatten i en kastrull tills jordgubbarna mjuknat.
  14. Sila jordgubbsmoset så att du blir av med kärnor och du får en fin jordgubbspuré.
  15. Låt jordgubbspurén koka upp tillsammans med strösocker och agar agar-pulver i 2-3 minuter.
  16. Ta bort kastrullen från värmen och låt jordgubbsgelén svalna lite innan du häller den på din kokosbotten. Ställ i kylskåpet för att stelna.
  17. Ta ut silikonformen från frysen. Lossa moussen och vänd den över botten med gelé på en gång. Dekorera med färska jordgubbar och blommor.
Läs om vår kommentarspolicy