Jordgubbsgrottor

Ett enkelt sätt att förädla bären nu när de är i säsong är inte bara att göra sylt av dem utan också baka med dem. Just nu älskar jag syltgrottor av olika slag och den absolut bästa sylten för den perfekta syltgrottan tycker jag är den släta sorten.

I det här inlägget får du alltså inte bara receptet på hur man gör syltgrottorna utan också hur man enkelt gör egen så kallad “squeezy” sylt, eller helt enkelt slät sylt. Orkar du inte baka jordgubbstårta med alla härliga jordgubbar så är jordgubbsgrottor ett alternativ som kräver lite mindre ansträngning och lite mindre tid.

Ingredienser (squeezy jordgubbssylt):

1,5 kg jordgubbar

1 nypa vaniljpulver

saften av två citroner

8 dl strösocker

Ingredienser (deg):

4,5 dl vetemjöl

1 dl strösocker

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

200 g rumsvarmt, mjukt smör

1 dl jordgubbssylt

Gör såhär:

 1. Börja med att göra sylten. Skölj, rensa och dela jordgubbarna. Lägg dem i en kastrull och mixa till en pure med stavmixer. Tillsätt vaniljpulver, citron och strösocker i en kastrull. Koka upp och låt sjuda på medelhög värme i ca 30 minuter. Rör om då och då. Viktigt är att sockerkristallerna ska ha smält, detta sker vid 100-105 grader.
 2. Häll över sylten på varma, väl rengjorda burkar och skruva genast åt locket. Låt sylten svalna helt och hållet innan du använder den.
 3. Sätt ugnen på 175 grader (över och undervärme). Täck en plåt med bakplåtspapper.
 4. Lägg alla torra ingredienser i en bunke och blanda ihop.
 5. Tärna smöret och ha i det i bunken. Arbeta ihop bara precis till det blir en deg. Det är viktigt att smöret verkligen är mjukt och rumstempererat, annars kommer degen att bli smulig. Går degen ändå inte ihop så kan du ha 1-2 msk vatten idegen och arbeta ihop till en smidig deg.
 6. Dela degen i 16 lika stora delar och rulla dem till jämna bollar.
 7. Lägg varje boll på plåten, med ordentligt med mellanrum. Kakorna smälter ut i ugnen och behöver därför generöst med plats mellan varandra.
 8. Gör en grop i mitten på varje boll. Fyll varje grop med sylt och grädda jordgubbsgrottorna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
 9. Låt jordgubbsgrottorna svalna på plåten innan du serverar eller förvarar i en lufttät burk.

TIPS

 • Förvara sylten mörkt och svalt i ett skafferi.
 • Sylten funkar utmärkt att frysa
 • Du kan enkelt testa om sylten är klar genom att klicka ut lite sylt på ett fat, låt svalna och dra sedan något genom sylten. Flyter sylten ihop igen så är den inte färdig, är den fast så är den klar.
 • Gör dina jordgubbsgrottor glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot 5-6 dl glutenfri mjölmix
 • Jordgubbsgrottorna gör du enkelt veganska/mjölkfria genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.
Läs om vår kommentarspolicy