Vaniljrutor med rabarber

Inlägget är i annonssamarbete med Dansukker

Vaniljrutor är en klassiker som är riktigt god och väldigt enkel att göra. Idag har jag piffat till den med en härlig och uppiggande rabarberkompott som ger en drömmigt sötsyrlig finish. Vaniljrutor smakar precis som som fyllda vaniljhjärtan men bakas i en rektangulär form eller långpanna istället. Lite mindre pill för exakt samma mumsiga smakupplevelse helt enkelt.

Den består av en mördeg och en superenkel och god vaniljkräm som jag den här gången har smaksatt med en superenkel rabarberkompott som görs med Dansukkers Syltsocker. Syltsockret är ett enkelt sätt att ge en kompott eller sylt en tjockare konsistens på bara några minuter.

Receptet bakade jag i en rektangulär ugnsfast form med måtten 20×32 cm vilket ger 12 generösa bitar. Vill du göra den i en lite större form eller långpanna på ca 30×40 cm kan du dubbla mängden ingredienser och för en stor djup ugnsplåt är det bara att öka mängden ingredienser till x3. Perfekt om man vill baka till många!

En steg för steg video på hur du bakar dessa ljuvliga vaniljrutor med rabarber hittar du på min instagram @mykitchenstories.se

Ingredienser:
250 g rabarber
Saft från 1 citron
0,5 dl vatten
0,75 dl Dansukker Syltsocker med pektin
250 g rumstempererat smör
5 dl vetemjöl
2 dl Dansukker Strösocker (till degen)
2 tsk Dansukker Vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 dl kesella eller kvarg (gärna med vaniljsmak)
2,5 dl creme fraiche
2 ägg
1,5 dl Dansukker Strösocker (till fyllningen)
2 tsk Dansukker Vaniljsocker (till fyllningen)

Gör såhär:

  1. Koka upp rabarber skuren i bitar, tillsammans med citronsaft och vatten,
    under omrörning på hög värme tills det blir ett mos.
  2. Tillsätt syltsocker och låt koka under omrörning i ytterligare ca 3 minuter.
  3. Ta bort kastrullen från värmen och häll över rabarberkompotten i en skål
    och ställ i kylskåpet.
  4. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  5. Mixa samman smör, vetemjöl, strösocker, vaniljsocker och bakpulver i en
    matberedare till en deg. För hand går också bra.
  6. Tryck ut hälften av degen i botten på den.
  7. Blanda ihop kesella, creme fraiche, ägg, strösocker och vaniljsocker i en
    bunke till en jämn smet. Häll vaniljsmeten över botten, klicka ut rabarberkompotten och dra några varv med en kniv så att den fördelat sig jämnt i fyllningen.
  8. Smula över resten av degen på kakan och grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg.
  9. Låt kakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du skär den i bitar och
    serverar.
Läs om vår kommentarspolicy