Kolagrottor

Sedan jag delade mitt recept på hallongrottor för några veckor sedan så har jag fått en massa härliga bilder från er på både mailen och instagram DM där ni visar era vackra hallongrottor. Ni är så duktiga och mitt hjärta slår alltid några extra glädjeslag när jag får se att ni bakat efter mina recept! Men alltså, mördeg fyllt med gottis är min nya kärlek i livet och även om jag ÄLSKAR syltgrottan så kan jag inte låta bli att experimentera. Mitt senaste påhitt är kolagrottan! Ljuvlig mördeg som smälter i munnen, fylld med seg kola och lite flingsalt. Ja, ni ser ju själva. MAGISKT gott!

Vill du ha trevligt sällskap i hörlurarna medan du bakar? Då vill jag tipsa om bakpodden Tillåt Kakor. Sveriges första bakpodd! I den får du höra mig och min vän Emma prata om bakning och besvara lyssnarfrågor. Du hittar den där poddar finns eller HÄR.

Receptet ger 16 stora eller 24 små kolagrottor. Gör du dem små, glöm inte att dela kolorna på två. Jag föredrar att göra mina kolagrottor utan formar men vill du använda formar går det såklart lika bra.

Ingredienser:

4,5 dl vetemjöl

1 dl strösocker

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

200 g rumsvarmt, mjukt smör

16 stycken Wherther’s original soft caramels

flingsalt att garnera med

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över och undervärme). Täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Lägg alla torra ingredienser i en bunke och blanda ihop.
  3. Tärna smöret och ha i det i bunken. Arbeta ihop bara precis till det blir en deg. Det är viktigt att smöret verkligen är mjukt och rumstempererat, annars kommer degen att bli smulig.
  4. Dela degen i 16 lika stora delar och rulla dem till jämna bollar.
  5. Lägg varje boll på plåten, med ordentligt med mellanrum. Kakorna smälter ut i ugnen och behöver därför generöst med plats mellan varandra.
  6. Gör en grop i mitten på varje boll. Spricker kakan när du gör hålet kan du antingen ha i 1-2 msk vatten i degen och knåda ihop till en smidig deg eller så värmer du upp varje boll i handen och gör ett hål i den direkt efter att du rullat dem.
  7. Rulla varje kola till en boll och fyll varje grop med en kola var.
  8. Grädda kolagrottorna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter. Garnera kolan med flingsalt så fort du tagit ut kakorna ur ugnen. Låt kakorna svalna på plåten innan du serverar eller förvarar i en lufttät burk.

TIPS

  • Gör dina kolagrottorna glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd Lailas mjölmix eller 5 dl finax mjölmix.
Läs om vår kommentarspolicy