Prinsesscupcakes

Det har nog inte undgått någon hur mycket jag ÄLSKAR prinsesstårta. Dagens prinsesstårtavariant är en perfekt prinsesstårta att servera på ett dessertbord eller när man inte kan bestämma sig för om man ska baka prinsesstårta eller cupcakes.

Om du i vanliga fall tycker att det är lite knepigt att täcka en prinsesstårta i marsipan så kommer du med all säkerhet att tycka att det är enklare att täcka en cupcake i taget. Men oavsett i vilket format du bakar prinsesstårta så är mitt absolut bästa tips att knåda och kavla ut marsipanen i maizena. Det gör den betydligt mycket mindre kladdig och mer lättarbetad.

Receptet ger 12 cupcakes.

Ingredienser (vaniljkräm):

2,5 dl mjölk

0,5 tsk vaniljpulver

0,75 dl strösocker

3 st äggulor (spara äggvitorna och gör maräng eller pavlova på)

0,75 dl maizena

50 g mjukt smör

Ingredienser (vaniljmuffins):

100 g smör

2 ägg

2 dl strösocker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 dl mjölk

1 dl hallonsylt

5 dl vispgrädde (tillsätt en nypa bakpulver innan du vispar upp för extra stabil grädde)

500 g marsipan i valfri färg (maizena till utkavling)

blommor (obesprutade och ätbara) och florsocker att dekorera med

Gör såhär:

  1. Lägg vaniljpulver och mjölk i en kastrull och låt koka upp. Vill du istället använda vaniljstång, delar du vaniljstången på längden och skrapar ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken och låt koka upp. Ta bort från plattan.
  2. Vispa strösocker, äggulor och maizena med elvisp. Häll sedan detta över mjölken samtidigt som du rör om. Fortsätt sedan värma försiktigt på låg till medel värme under fortsatt omrörning. Ta bort kastrullen från plattan så snart krämen börjat tjockna.
  3. Tillsätt smöret och låt smälta i krämen medans du rör om.
  4. Förvara vaniljkrämen i en lufttät burk i kylskåpet för att svalna helt och hållet innan du fyller din rulltårta med den.
  5. Sätt ugnen på 200 grader (över- och undervärme).
  6. Smält smöret i en kastrull. Ställ åt sidan.
  7. Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt i en bunke med elvisp.
  8. Tillsätt de torra ingredienserna och vänd försiktigt samman till en jämn och tjock smet.
  9. Blanda ner mjölken i smöret. Häll ner det i bunken och blanda försiktigt ihop till en jämn smet.
  10. Fördela muffinsformar i en muffinsplåt. Fyll formarna med smet och grädda muffinsarna i mitten av ugnen i 10-12 minuter.
  11. Låt muffinsarna svalna helt och hållet innan du gröper ur mitten på varje cupcake.
  12. Fyll varje hål med sylt och vaniljkräm. Vispa upp grädden och toppa varje muffins med den.
  13. Kavla ut marsipanen och stansa ut rundlar av den som passar så det täcker grädden ovanpå muffinsen. Pudra med florsocker och dekorera med blommor.
Läs om vår kommentarspolicy