Hallongrottor

De flesta bakverk som syns här på min blogg är tokiga hybrider där jag slår samman klassiska bakverk till en dubbelt så god smakupplevelse. Men även den kreativa knäppisen som jag går back to basics då och då. En av mina favoriter bland klassiska bakverk är hallongrottor och idag bjuder jag på mitt bästa recept, steg för steg bilder och lite tips och trix för att ni ska lyckas med era hallongrottor varje gång.

Jag älskar när hallongrottor är lite mjukspröda, alltså inte helt genomsmuliga. Tricket för att få till den konsistensen är att ta ut kakorna medan de fortfarande är lite mjuka och låta dem gräddas på eftervärme av den varma plåten.

Receptet ger 16 stora eller 24 små hallongrottor. Jag föredrar att göra mina hallongrottor utan formar men vill du använda formar går det såklart lika bra.

Ingredienser:

4,5 dl vetemjöl

1 dl strösocker

1 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

200 g rumsvarmt, mjukt smör

1 dl hallonsylt

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 175 grader (över och undervärme). Täck en plåt med bakplåtspapper.
  2. Lägg alla torra ingredienser i en bunke och blanda ihop.
  3. Tärna smöret och ha i det i bunken. Arbeta ihop bara precis till det blir en deg. Det är viktigt att smöret verkligen är mjukt och rumstempererat, annars kommer degen att bli smulig.
  4. Dela degen i 16 lika stora delar och rulla dem till jämna bollar.
  5. Lägg varje boll på plåten, med ordentligt med mellanrum. Kakorna smälter ut i ugnen och behöver därför generöst med plats mellan varandra.
  6. Gör en grop i mitten på varje boll. Fyll varje grop med sylt och grädda hallongrottorna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
  7. Låt hallongrottorna svalna på plåten innan du serverar eller förvarar i en lufttät burk.

TIPS

  • Gör dina hallongrottor glutenfria genom att byta ut vetemjölet mot samma mängd Lailas mjölmix eller 5 dl finax mjölmix.
  • Hallongrottorna gör du enkelt veganska/mjölkfria genom att byta ut smöret mot mjölkfritt margarin.
Läs om vår kommentarspolicy