Sommarrulltårta

Inlägget är i annonssamarbete med Kökets kurser

Jordgubbar i tårtor, alltså. Det är så ljuvligt gott! Det blir lätt samma gamla gräddtårtor men i Kökets tårtkurs finns massor med inpiration att hämta. Dagens somriga rulltårta med fluffig rulltårtsbotten, färskostkräm, limemarinerade jordgubbar och maräng är inspirerad av Sommartårtan i kursen. Den här rulltårtstolkningen smakar verkligen sommar i varje beståndsdel. En perfekt rulltårta att svänga ihop till sommarens fikastunder.

Inför alla festligheter och sommarfikor är det perfekt att ha tillgång till en tårtkurs hos Köket.se skapad av tårtproffset och konditorn Tea Malmegård, själv! Där ligger det recept och steg för steg-videos på bottnar, fyllningar, dekorationer och mycket mer. Ett perfekt litet krypin för alla oss tårtfantaster. Just nu får ni 100 kr rabatt när ni köper kursen om ni anger MKS100 i kassan! Ett perfekt tillfälle för er att testa kursen om ni varit sugna på det. Ni kommer inte att bli besvikna!

Recepter ger en sommarrulltårta på 10-12 generösa bitar.

Ingredienser (rulltårta):

3 ägg

1,5 dl strösocker

1,5 dl vetemjöl

0,5 dl maizena eller potatismjöl

2 tsk vaniljsocker

1,5 tsk bakpulver

Ingredienser (limemarinerade jordgubbar):

250 g färska jordgubbar

12 finhackade färska myntablad + lite extra

0,5 dl brun farin strö

saften från 1 lime (eller citron)

Ingredienser (färskostkräm):

300 g färskost

1 dl vispgrädde

2 tsk vaniljsocker

1 dl florsocker

Ingredienser (maräng):

2 äggvitor

1 dl strösocker

färska jordgubbar och färsk mynta till garnering

Gör såhär:

  1. Sätt ugnen på 225 grader (över- och undervärme). Täck din långpanna med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp. Tillsätt resten av ingredienserna till rulltårtsbotten och vänd försiktigt samman till en jämn smet med slickepott.
  3. Häll upp smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i 5-7 minuter eller tills att den fått en gyllenbrun färg.
  4. Vänd upp rulltårtan på en ren kökshandduk medan den fortfarande är varm. Ta försiktigt bort bakplåtspappret (pensla med lite kallt vatten om det inte lossnar) och rulla in rulltårtsbotten i kökshandduken. Låt svalna helt och hållet.
  5. Skölj och snoppa jordgubbarna. Dela dem i kvartar och lägg dem i en skål tillsammans med mynta, farinsocker och citrusjuice. Rör om tills sockerkristallerna har lösts upp. Ställ åt sidan för att dra.
  6. Vispa upp grädde och färskost krämigt. Tillsätt vaniljsocker och florsocker, vänd samman till en krämig smet med hjälp av en slickepott.
  7. Rulla ut botten och bre ut färskostkrämen på den.
  8. Sila av de marinerade jordgubbarna och fördela dem över färskostkrämen. Rulla ihop rulltårtan och ställ i kylskåpet medan du gör marängen.
  9. Vispa äggvitorna till fasta toppar i en värmetålig bunke eller skål.
  10. Vispa sedan ner strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning. Fortsätt sedan vispa marängen över ett vattenbad på medelhastighet tills du får en blank smet utan sockerkristaller.
  11. Ta bort bunken från värmen och fortsätt vispa marängen på medelhastighet tills den svalnat helt. Täck rulltårtan med marängen. Bränn av och dekorera med färska jordgubbar och mynta. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.
Läs om vår kommentarspolicy