Chokladflufftårta

Att jag älskar fluff är ingen hemlis. Jag tar tillfället i akt att fylla eller toppa ett bakverk med fluff så fort jag får chansen. Det är ju så gott! Och för dig som inte vet vad fluff är så är det helt enkelt att man smälter samman sitt favoritgodis eller favoritchoklad tillsammans med vispgrädde, låter svalna och sedan vispar upp till en härligt fluffig smet. Det är riktigt gott att äta den bara som den är, oavsett vilket fluff du gör men det blir helt magiskt i bakverk av olika slag.

I den här tårtan har en härlig chokladfluff med färskost i (för lite syra) fått ta plats både som fyllning och täckning. Jag älskar att använda samma komponent både till fyllning och spackling i tårtor. Det gör tårtbakandet så mycket enklare och smidigare. Jag menar, när man redan tycker att något är väldigt gott kan man ju lika gärna ha mycket av det i sitt bakverk.

Den här tårtan består av fluffiga vaniljbottnar, varvade och täckta med en härlig chokladfluff och som jag sedan dekorerat med massa härligheter som jag hittade i kyl och skafferi. Precis så som jag älskar att dekorera tårtor. More is more!

Receptet bakas i en rund form med diameter på 20 cm, vilket ger 6-8 generösa bitar.

Såg i efterhand att jag missat fota en massa steg när jag bakat tårtbotten. Men alla bilder för hur jag gör den kan du hitta i det HÄR receptet.

Tårtbotten: Ta fram tre lika stora glas. Fyll ett av dem med 4 stora ägg. Nästa glas fyller du upp med vetemjöl så att det är lika fyllt som glaset med ägg. Gör detsamma med strösocker för det tredje glaset. Tillsätt även 2 tsk bakpulver och 2 tsk vaniljsocker till glaset med vetemjöl. Vispa ägg och socker vitt och pösigt på medelhastighet. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd försiktigt smeten med en slickepott. Smöra en form och klä kanterna med bakplåtspapper. Häll i smeten i formen. Grädda tårtbotten i 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Låt tårtbotten svalna helt och hållet innan du delar och fyller den.

Ingredienser (chokladfluff):

400 g choklad 50% kakaohalt

3 dl vispgrädde

300 g färskost

färska bär och choklad och annat gottis du råkar ha hemma att dekorera med

Gör såhär:

  1. Grovhacka den mörka chokladen och lägg i en kastrull tillsammans med vispgrädden.
  2. Smält samman till en jämn smet på mycket låg värme under konstant omrörning. Häll över chokladsmeten i en rymlig bunke av metall eller glas och ställ i kylskåpet för att svalna helt och hållet, minst 4 h.
  3. Dela din tårtbotten i tre delar när den svalnat.
  4. Vispa upp fluffet med elvisp på medelhastighet. När den börjat mjukna upp kan du tillsätta färskost och fortsätta vispa tills du får en jämn och fluffig smet. Var försiktig med att vispa för mycket så att inte fluffet skär sig.
  5. Fyll och spackla din tårta med chokladfluffet. Dekorera och förvara tårtan i kylskåpet eller servera direkt.
Läs om vår kommentarspolicy